İş-Kur işsiz kalanlara 225 ile 510 YTL arasında para ödeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik kriz yüzünden işsiz kalanların imdadına Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) yetişti. İş-Kur Manisa İl Müdürü Yüksel Uçar, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere, çalıştırılmadıkları süre için en fazla üç ay, işsizlik sigortası kapsamında kısa çalışma ödeneği verildiğini duyurdu.

Uçar, bu uygulamayla hem çalışanın mağduriyetinin önlendiğini hem de zora giren şirketlere rahat bir nefes alma fırsatı tanındığını kaydetti.

İşverenlerin, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerinde en az dört hafta, en fazla üç ay uygulanan haftalık çalışma süresini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltması veya faaliyetini tamamen veya kısmen durdurması halinde, en yakın İş-Kur birimine yazılı bildirimde bulunmaları gerekiyor. Başvuruların değerlendirilmesi ve uygunluğunun kontrolü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yapılıyor. Kısa çalışma talebi Bakanlık'ça uygun görülen işveren, Kısa Çalışma Ödeneği Bildirgesi'ni üç nüsha tanzim edilerek birini kurum birimine, birini sigortalı işçiye veriyor, birini de işyerinde saklıyor. Kısa çalışma talebi onaylanan işyerinde çalışanlar, işyeri talep yazısında isminin yer almış ve kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde prim ödenmiş olma kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması durumunda ödenekten yararlanacak.

Konuyla ilgili bilgi veren İş-Kur İl Müdürü Uçar, günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı hakkında şu bilgileri verdi: "Ödenen sigorta primine göre kısa çalışma ödeneği aylık en az 255, en çok 510 YTL. Bundan yararlananlara ait sigorta primlerinin aktarılması ve sağlık hizmetlerinin sunulmasına ilişkin işlemler, 506 sayılı kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmektedir."

Ekonomik krize karşı iş hayatındaki bir başka güvence mekanizmasının da "Ücret Garanti Fonu" olduğunu aktaran Uçar, "4857 Sayılı İş Kanunu gereğince işverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması veya iflas sebebiyle ödeme güçlüğüne düşmesi halinde işçilerin son üç aylık ücret alacaklarını karşılamak üzere Ücret Garanti Fonu oluşturulmuştur. İşçinin bundan faydalanabilmesi için son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber