Arabada çılgın kampanya

Haber Giriş : 24 Kasım 2008 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bazı markalar yüzde 18'lik KDV'yi bile kendisi ödüyor. Nakit alım yapanlara 7 bin 500 YTL'yi aşan indirim.

20 bin YTL'ye kadar kredi kullananlara yüzde 0 faiz 501 YTL taksit ve 60 ay vade ile otomobil alabilmek mümkün.

Dünyayı etkisi altına alan global fırtına dinmek bilmiyor. Etkisinin en fazla görüldüğü otomotiv sektörü ise soğuk terler dökmeye devam ediyor. GM ve Chrsyler batmanın eşiğine gelirken Opel'i 1 milyar euroya satın almak istediğini belirten şirketler bile ortaya çıkıyor.

DURUMLAR İYİ DEĞİL

Dünyaya durum böyleyken Avrupa'nın en büyük ekonomileri arasına giren Türkiye'de de daha farklı bir seyir beklenemez. Her ne kadar Türk otomotiv sektöründe bu kadar kötü durumlar görülmese de birçoğu iyi durumda olmadığını saklamıyor. Bazı firmalar yaşı gelenleri emekli edip yeni işçi alımını durdurarak bazıları da üretime ara vererek krizi atlatmayı planlıyor.

ŞARTLAR ZORLANIYOR

Gerek krizin etkilerini azaltmak gerek yıl sonu hedeflerini tutturmak adına cazip kampanyalarla satışları artırmaya çalışanlar da yok değil. Otomobil pazarı için en önemli dönem olan son çeyrekte kampanya yarışına tutuşan markalar, rekabette öne geçebilmek için şartları iyice zorlayarak deyim yerindeyse her yolu deniyor. Renault'nun ticari modellerinde uygulamaya başladığı ÖTV bizden kampanyasıyla yeni boyuta taşınan bu rekabet, Ford tarafından daha da ileri taşındı.

İŞTE CAZİP FIRSATLAR

FİAT: 2 bin YTL'ye varan takas indiriminin yanı sıra Grande Punto 24 bin, Linea 26 bin 750 ve Bravo ise 30 bin 400 YTL'den başlayan fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Öte yandan Fiat, 24 Kasım sebebiyle öğretmenlere yıl sonuna kadar 4 bin 200 YTL'ye varan indirimler sunuyor.

FORD: Ford Otosan; Transit, Transit Connect ve Ranger modelleri için yıl sonuna dek yüzde 18 indirim uygulaması başlattı. Binek otomobillerde ise, yıl sonuna kadar, yüzde 8'e varan oranda indirim yapılıyor.

MAZDA: Mazda, fiyatları dondurdu. Mazda 2'nin Go 1.3 ve Play 1.5 donanım seçenekleri için 3 bin, Play 1.3 için 3 bin 500, tüm Mazda 3, Mazda 6 ve RX-8 modellerinde 6 bin YTL, MX-5'de 7 bin 600 ve makyajlanan BT-50 Pick-up modelinde ise 2 bin YTL indirimler devam ediyor.

PEUGEOT: Peugeot, kasım ayı sonuna kadar 6 bin 100 YTL'ye indirim veya 20 bin YTL'ye 12 ay yüzde 0 faiz olanakları ile dikkat çekiyor.

SEAT: Kampanya süresince indirimli kampanya fiyatlarına ek olarak, VDF işbirliği ile yüzde 0'dan başlayan kredi imkanı da sunuyor. Kampanya çerçevesinde, yeni Ibiza 25 bin 400, Cordoba 26 bin 900, Leon 32 bin 300 ve Altea XL 37 bin 300 YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

SKODA: Kampanyada, 26 bin 970 YTL olan Fabia HB modelinin fiyatı, 22 bin 608 YTL'ye kadar çekildi. VDF'nin desteği ile yüzde 0'dan başlayan faiz oranları uygulanıyor. 60 ay vade ile 501 YTL aylık taksitle Fabia HB almak mümkün.

BUGÜN

Otomotiv satışlarında ekimde başlayan gerileme kasım ayında da sürüyor. Kasımın ilk iki haftasında binekteki düşüş yüzde 50'ye yaklaştı. Krediler kilitlenirken, piyasayı peşin para döndürmeye başladı.

KÜRESEL krizin olumsuz etkileri Türk otomotiv piyasasına geç, ama çok sert geldi. Ekim ayındaki yüzde 37'lik gerilemenin ardından kasım ayıyla ilgili ilk sonuçlar da ?şok' edici boyutta. Geleneksel olarak otomotiv pazarında satışların en canlı olduğu aylar olan yılın son üç ayı bu yıl otomotivcileri tam anlamıyla hayal kırıklığına uğrattı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kasım ayının ilk iki haftasında da binek pazarı geçen yılın aynı dönemine göre tam yüzde 46 kan kaybetti. Yani neredeyse pazar yarı yarıya daraldı. Kasım ayında toplam pazarın binek ve ticari toplamında en fazla 30 bin adet civarında çıkması bekleniyor. Geçen yıl kasım ayında 39 bin adedi binek, 37 bin adedi de ticari olmak üzere 63 bin araç satılmıştı. Geçen yılın aralık ayında da satış rekoru kırılmıştı. Aralık ayında binekte 61 bin, ticaride 56 bin araç satılarak aylık bazda satışlar 100 bini geçerek rekor bir rakama ulaşılmıştı.

İKİ HAFTADA BİR GÜNLÜK SATIŞ

SATIŞLARIN bu ayın ikinci yarısında toparlanması da zor görünüyor. Firmalar normal bir dönemde sadece bir gün içinde sattıkları otomobili iki haftada ancak satabildiler. Edinilen bilgiye göre, pazarın en önemli markalarından biri iki haftada sadece 800 adet otomobil satabildi. Piyasadaki yavaşlamanın psikolojik boyutu bir yana finansman konusunda yaşanan sıkıntılar zirveye çıkmış durumda. Taşıt kredisi başvuruları da adeta kilitlendi. Otomobil satın almak için finansman şirketlerine yapılan her 10 başvurudan 7'sinin geri döndüğü ifade edilirken, bankalar kredi başvurularında ince eleyip sıkı dokumanın ötesine geçmiş durumda. Krediler konusunda yaşanan bu tıkanma da piyasada satın alma yöntemlerinde peşinin öne çıkmasına neden oldu. Piyasanın son günlerde büyük ölçüde ?peşin parayla' döndüğü belirtiliyor.

45 BİNİ ÖDEDİ, 20 BİN YTL ALAMADI

KREDİ başvuruları arasında ilginç örnekler var: SUV bir araç almak isteyen bir müşteri 65 bin YTL'lik bir otomobilin 45 bin YTL'sini peşin, 20 bin YTL'sini krediyle ödemek üzere görüşme yaptı. Yani müşteri aracın fiyatının dörtte üçünü peşin ödeyecekti. Ancak müşterinin 20 bin YTL'lik kredi başvurusu reddedildi. Halbuki müşterinin ödeyememesi durumunda, aracı haczedilse bile her halükarda aracın değeri verilen kredinin üzerinde olacak.

Kampanya ile çıkış aranıyor

Geçen ekim ayında gerçekleştirilen Auto Show Fuarı, çektiği kalabalıklar ile gelecek aylar için umut vermişti. Ancak otomobillere gösterilen yoğun ilgi sadece fuarla sınırlı kaldı. Küresel kriz, kredilerdeki daralma, tüketicilerdeki ?moralsizlik' ve alım kararlarını ertelemesi otomotiv piyasasını vurdu. Bu da satışların geleneksel olarak arttığı son üç aya stokla giren firmaları zor durumda bıraktı.

Peugeot Bipper'a iki özel seri

PEUGEOT Bipper ürün gamında bulunan Kombi versiyonuna 2 farklı özel seri eklendi. ?Sportif' adlı seride, ikinci sürgülü kapı ve klima gibi ekipmanların yanı sıra gövde rengi spoyler, yan koruma barları ve park yardım sistemi sunuluyor. ?Dinamik' adlı özel seride ise tavan barları, yan koruma barları ve park yardım sistemi yer alıyor.

Navara'ya yeni versiyon

NISSAN Navara'nın Platinum versiyonu deri döşeme, sunroof, otomatik vites ve perde hava yastıkları gibi özellikleri 144 PS ve 171 PS güç üreten 2.5 litrelik dizel motor sunuyor. Fiyatı 3 bin YTL indirimle 68 bin 990 YTL.

BT-50, 35 bin YTL

MAZDA pick-up modeli BT-50 Facelift, bayilerde yerini aldı. 35 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan BT-50 Facelift, yüksek donanım seçenekleriyle dikkat çekiyor.

Opel'de 25 bin YTL indirim var Ford ticari araçta KDV'yi ödüyor

Bu yıla damgasını vuran kampanyalar, yıl biterken hızlanmakla kalmadı adeta coştu. Kur artışlarını fiyatlara pek yansıtamayan piyasada indirimler dikkat çekiyor.

2008 model Opel Antara 25 bin 370 YTL indirimle 75 bin 509 YTL'ye satılıyor. Astra Sedan 1.3 Enjoy ve Cosmo modellerinde 7 bin 70 YTL, Astra HB'de 7 bin 570 YTL, Corsa'da 2 bin ile 5 bin 400 YTL arasında, Meriva dizelde 6 bin 500 YTL, Zafira'da 6 bin 500 ile 7 bin 590 YTL arasında, Combo'da 7 bin 680, Vivaro'da 8 bin YTL indirim yapılıyor. 2009 model Opel'lerde ise 3 bin YTL ile 6 bin 150 YTL arasında indirim uygulanıyor.

Ford Otosan, Transit, Transit Connect ve Ranger için yıl sonuna kadar yüzde 18 KDV indirimi uygulaması başlattı. Binek modellerde de yüzde 8'e varan oranda indirim yapılıyor. Kampanya yıl sonuna kadar geçerli.

Fiat'ta 2 bin YTL'ye varan takas indirimi uygulaması dikkat çekerken, Koç Fiat Kredi desteğiyle 12 ay vade ve yüzde 0.99 faizle 12 bin YTL kredi kullanma imkanı da sağlanıyor. Grande Punto model ailesi 24 bin YTL, Linea 26 bin 750 YTL, Bravo ise 30 bin 400 YTL'den satılıyor. Fiat ayrıca 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenler için bir kampanya düzenledi. Bağlı bulundukları eğitim kurumlarından alacakları çalışma belgesi veya emekli kartı ile Fiat bayilerine başvuracak öğretmenler, kampanya kapsamındaki Fiat binek ve ticari Araç modellerini, 4 bin 200 YTL'ye varan indirimlerle satın alabilecek.

Kia Rio ve Cerato'da 2 bin ve 2 bin 500 YTL'lik takas desteği uygulanıyor. Sorento ve Sportage'de 1 Euro'yu 1.649.YTL'ye sabitlendi. Kia ayrıca daha önce uyguladığı ?Hayat Boyu Garanti' kampanyasını yeniden başlattı. Bu garanti aracın ilk sahibine ücret talep edilmeden sunuluyor.

Skoda Fabia Combi'ye 3 bin 950 YTL, Fabia Sedan'a ise 2 bin 370 YTL, Roomster'de 2 bin 560 YTL, Octavia Tour'da 3 bin 345 YTL, Octavia'da 2 bin 785 YTL indirim uygulanıyor.

Mitsubishi L200'de, 4X4 versiyonu için 4 bin YTL, 4X2 versiyonu içinse 3 bin YTL, Fuso Canter'da 2 bin 500 YTL indirim var. Yeni Lancer Sports Sedan'da 2 bin 500 YTL indirim sunuluyor. Outlander'da ise 5 bin 664 YTL indirim dikkat çekiyor.

Seat'ın servis kampanyasında, yüzde 10 ile 20 arasında indirim uygulanıyor.

Proton servis kampanyasında ücretsiz check-up, bakım- elektrik- mekanik parça değişikliklerinde ve bu işlemlerin işçiliğinde yüzde 20 indirim yapıyor.

Subaru'nun kampanyasında Forester benzinli 6 bin YTL, Impreza 2 bin 500 YTL, Legacy ve Outback benzinli 6 bin YTL, Subaru Legacy ve Outback dizel 4 bin YTL takas indirimiyle satılıyor.

STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber