SPK'da faks skandalı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'li Hamzaçebi'nin ?SPK'da fakslar niye izleniyor' sorusu skandalı patlattı. SPK eski Başkanı Cansızlar döneminde Ciner'le ilgili kararın, faksla gazetelere gittiği ortaya çıktı.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e sorduğu ?SPK'da bazı üst düzey bürokratların telefonları ve faksları niye izleniyor' sorusunun altından, ?faks skandalı' çıktı. Üst düzey bürokratlara ait faks ve telefon görüşmelerinin izlenmesinin, SPK'da yürütülen ?faks skandalı' ile ilgili soruşturma kapsamında yapıldığı belirlendi. Soruşturmaya neden olan skandalın ise SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar döneminde yaşandığı belirtildi. Cansızlar döneminde, Ciner Grubu aleyhinde alınan bir kararın, kamuoyuna açıklanmadan önce, başkanlık makamındaki faks cihazından, aralarında bazı medya organlarının da bulunduğu, kişi ve kurumlara fakslandığı saptandı.

NİYE GÜLDÜN TARTIŞMASI

HAMZAÇEBİ, SPK'nın 2009 yılı bütçe tasarısı üzerindeki görüşmeler sırasında kurum çalışanlarının telefon ve fakslarının, mahkeme kararı olmadan dinlendiğini öne sürerek, konunun soruşturulmasını talep etmişti. Hamzaçebi, SPK Başkanı Turan Erol'u da, iddiaları gündeme getirdiği sırada gülümsemesini de eleştirerek, ?Gülünecek bir şey varsa ben de güleyim' demişti.

SPK'DAN ONAY GELDİ

KONUYLA ilgili olarak kuruma gelen ihbarlar üzerine, SPK Başkanı Turan Erol'un, soruşturma açılması talimatı verdiği belirlendi. SPK uzmanlarının da, Ciner Grubu ile ilgili alınan kararın, makam katı olarak bilinen başkan ve üyelerin kullandığı kattan fakslanması nedeniyle, burada görev yapan, personelin telefon ve faks bilgilerini araştırdığı belirtildi. Bu durumdan rahatsız olan kurum personelinin de, incelemeyi farklı şekillerde yansıttıkları kaydedildi. SPK uzmanlarının, geçmişte yaşanan faks skandalı ile ilgili olarak başlattıkları soruşturmayı tamamlayarak, raporu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e sundukları öğrenildi.

SON SÖZ EKREN'DE

SPK uzmanlarının raporlarında, soruşturmaya konu olan faks aletinin makam katında bulunduğu hatırlatılarak, soruşturmanın sonuçlanması için SPK eski Başkanı Cansızlar ile yönetim kurulu üyelerinin de ifadelerine başvurulması gerektiği vurgulandı. Mevzuat gereği, SPK uzmanları, SPK Başkanı ve üyelerin ifadelerini alamıyor. Söz konusu kişilerin ifadesinin alınması için, Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından soruşturma açılması gerekiyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in onay vermesi halinde, faks skandalı ile ilgili soruşturma açması gündeme gelecek.

?Faksı kimin çektiğini bilmiyorum'

SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar ise, konuyla ilgili olarak star'a yaptığı açıklamada, makam katı olarak bilinen bölgede birçok faks bulunduğunu belirterek, bu fakstan kimin nereye faks çektiğini bilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Cansızlar, tüm işlemlerinin şeffaf olduğunu belirterek, hesabını veremeyeceği hiçbir işleminin bulunmadığını bildirdi.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber