Dizelin bakımı pahalı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 20:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dizelle motorin fiyatı neredeyse eşitlenince tüketiciden tepki geldi. 1999'dan bu yana payı yüzde 1.5'dan yüzde 53'e çıkan dizel araç satışları ekim itibarıyla yüzde 50'ye geriledi

İSTANBUL - Türkiye'de tüketicinin ucuz yakıt kullanması, önümüzdeki dönemde hibrid yada elektrikli araçlarda bile hayal gibi. Çünkü hükümetler nerede ucuz bir yakıt ve yüksek talep görse o yakıtın vergisini artırıyor. Yakın geçmişte LPG otogazda görülen fiyat artışı son beş yılda dizelde de açık şekilde gözlendi. 1999 yılında 25.9 YKr olan motorinin litre fiyatı 10 kattan fazla artışla bugün 2.77 YTL'ye çıktı.

Ucuz yakıt keyfi bitti

Toplam araç satışlarındaki payı 1999'da yüzde 1.5 olan dizel araçlarda yüksek yakıt avantajıyla patlama yaşandı. 2001'de 2.8, 2002'de 11.9 olan dizel araç satışları katlanarak arttı. 2006'da yüzde 49'a çıkan dizel araçlar geçen yılı, benzinlileri sollayarak yüzde 53 payla kapattı. Ancak tüketicinin ucuz yakıt keyfi fazla sürmedi. Bu yılın başından bu yana petrol fiyatlarındaki hızlı artışla birlikte motorinin litresi neredeyse benzinle aynı seviyeye çıktı. İstanbul'da bugün benzinin litresi 2.92, motorinin ise 2.77 YTL'den satılıyor.

Akaryakıt fiyatlarının avantajıyla benzinli araçlardan 3-5 bin YTL yüksek fiyata sahip dizeller şimdiye kadar idare ediliyordu. Ancak son iki aylık veriler artık gidişin değiştiğini gösteriyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde dizel araç satışlarının payı yüzde 50'ye indi. 2008 yılı ekim sonunda 263 bin adet olan toplam binek araç satışının 131 bin 587 adedini dizel araçlar oluşturdu.

Dizelin bakımı pahalı

Artık uzmanların ?Yılda 30-50 bin kilometre yapmıyorsanız benzinli araç daha avantajlı' tavsiyesi daha çok dikkate alınıyor. Dizel araç alırken ödenen fiyat farkına yüksek bakım masrafları da eşlik ediyor. 100 bin kilometreyi geçen dizel araçlarda arıza olasılığı artıyor. Bakım fiyatları yüksek teknolojileri nedeniyle benzinlilere göre daha yüksek.

Yeni nesil dizel araçlarda çoğunlukla turbo sistemi bulunuyor. Yanlış kullanımdan kaynaklanan turbo arızası araç sahibine 1000 YTL'ye kadar masraf çıkarabiliyor. Yakıt pompasının ya da enjektörlerin bozulması da dizel araç sahiplerinin korkularından biri. Garantisi devam eden araçlarda sorun oluşturmayan bu arızalar garantiden çıkılmışsa bütçeyi derinden sarsıyor.

İkinci eli düşüyor

Dizel araçların bakım masraflarından dolayı ikinci el fiyatları da oldukça düşüyor. Yakıt avantajıyla hızla yüksek kilometrelere çıkan dizel araçların değeri benzinlilere göre daha çok geriliyor. Bu noktada LPG'li araçlar kendini gösteriyor. Dizele göre daha ucuz olan 2-3 yaşındaki benzinli araçlar otogaz dönüşümüyle dizelden daha mantıklı olabiliyor. Otogazlı araçlar benzinliye göre yüzde 30, dizele göre de yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor.

Lüks araçların yüzde 92'si dizel

Verilere göre dizel araç tercihi, otomobilin motor büyüklüğüyle paralel gibi görünüyor. Bu yılın ilk dokuz ayında en çok dizel araç satışı yüzde 92 payla orta üst sınıf araçlarda yapıldı.

İkinci sırada üst sınıf araçlar var. Lüks sınıf araçların motorları büyük olduğundan yakıt tüketimi de astronomik düzeylere çıkıyor. Bu nedenle artık benzinli lüks araçlar sipariş üzerine geliyor. Yani tüketici ne kadar zengin olsa da parasının uçmasını istemiyor. En az talep zaten küçük ve tasarruflu motorlara sahip A sınıfı araçlarda. Sadece yüzde 24'ü dizeli tercih etmiş. Küçük, kompakt ve orta sınıf araçlarda dizel satışlarının payı yüzde 47 ile 50 arasında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber