Zorla bağışa son nokta

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yayınladığı genelgeyle vakıfların zorla bağış almasını resmen yasakladı. Bakanlıklara, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na, 81 il valiliğine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatına gönderilen genelgede şöyle denildi: ?Türk Medeni Kanunu'na göre kurulan vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında hiçbir karşılık alamayacak.? Genelgede ayrıca, vakıflar öz kaynakları ve gelirlerinin yeterli olması halinde amaçları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek ve 5072 sayılı Kanun gerekçe gösterilerek personelin işine son verilmeyecek denildi. Genelgeye göre, vakıflar kendilerine ait araç, gereç, her türlü demirbaş, sarf malzemelerini vakıf senedi hükümlerine göre ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlayıp, bedelsiz olarak devredebilecek, kullandırabilecek.

Kamu ismi alamayacaklar

Genelgeye göre, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı dışındaki, Türk Medeni Kanunu'na göre kurulan tüm vakıfları ve bu vakıf tüzel kişilikleri içerisinde yer alan vakıf iktisadi işletmelerini kapsayan 5072 sayılı Kanun'un uygulanmasında, meslek kuruluşları kamu kurumu veya kuruluşu olarak değerlendirilmeyecek. 5072 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kurulan vakıflar, hiçbir şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının isimlerini alamayacaklar. Kamu görevlileri, vakıf organlarında görev unvanını kullanmadan ismen görev yapabilecek. Unvanını kullanmadan ismen de olsa vakıf organlarında görev alan kamu görevlilerine hiçbir ad altında ücret ödenmeyecek, sadece vakıf için yaptıkları seyahatler için yolluk ve vakıf için yaptıkları belgeye dayanan zorunlu masraflar ödenebilecek. Ulaşım konaklama ve yemek parasını içeren yolluğun hesabında basiretli bir idareci gibi davranılarak vakfın zarara uğratılmaması ve kamu görevlilerine bu hususun ek gelir teşkil etmemesi sağlanacak.

Kamu binalarını kullanmak yasak

Yeni yayınlanan genelgeye göre, 5072 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olup da halen sona ermemiş bir sözleşmeye dayanmadıkça bu kanun kapsamındaki vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremeyecek ve bu kuruluşlara ait araç ve gereçleri kullanamayacak. Ancak, zihinsel, bedensel ve benzeri engelli ve özel bakım, rehabilitasyon ve eğitime muhtaç çocuklara hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarına ait merkezlerde aynı amacı taşıyan vakıfların uzman ve gönüllülerine sadece bu hizmetleri yürütmek üzere yer ayrılacak. Ayrılan bu yerlerin vakıf bürosu veya birimi şeklinde kullanılmaması, bu yerlerde bağış ve yardım kabul edilmemesi ve ticari faaliyette bulunulmaması, vakıf organlarının bu alanda yer almaması gerekecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber