Baro'da Başörtüsüyle oy kullanan avukatlara soruşturma açıldı

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başörtülüye seçme yasağı!

Başörtülü kadınlara seçilme hakkı tanımayan zihniyet, seçme haklarını da ellerinden almak istiyor. Üstelik bunu Türkiye'nin en büyük ikinci barosu yapıyor. Başörtülü avukatlar soruşturma şoku yaşıyor!

Ankara Barosu, başkanlık seçiminde oy kullanmaya başörtülü gelen avukatlar hakkında soruşturma başlattı.

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, başörtülü avukatlardan savunma istediklerini doğruladı. Soruşturmaya gerekçe olarak, avukatların mesleki faaliyetleri sırasında başörtüsü takamayacaklarına ilişkin Türkiye Barolar Birliği'nin kararı gösterildi. Bu duruma karşı çıkan avukatlar, seçimlerin mesleki faaliyet sayılamayacağını ifade etti. Bu mantığa göre pazar günü yapılan seçimde, üzerinde eşofman, kucağında bebek ya da köpekle gelip oy kullananların da disipline sevk edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ankara Barosu başkanlığı seçiminde Çağdaş Avukatlar Grubu'nun başkan adayı olan Hüseyin Biçen, başörtülü avukatların oy kullanılmasını yasaklayan hiçbir kural olmadığını belirtti. Baro eski başkan adaylarından Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya; ?Eğer seçimde oy kullanmak mesleki faaliyet olarak değerlendirilecekse, avukatların oy vermeye cübbeleriyle gitmesi gerekir.? dedi.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen seçimde Ankara Barosu başkanlığına seçilen Avukat Vedat Ahsen Coşar, seçimde görevli avukatlarca tutulan tutanaklar ve şikayet başvuruları nedeniyle inceleme yaptıklarını açıkladı. Başörtülü avukatlardan savunma istediklerini aktaran Coşar, bunun normal bir prosedür olduğunu belirterek, ?Avukatların mesleki faaliyetleri sırasında başörtüsü takamayacaklarına ilişkin Türkiye Barolar Birliği'nin bir kararı bulunuyor.

Ancak baro seçiminde oy kullanma işleminin mesleki faaliyet kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda farklı görüşler var. Baro Yönetim Kurulu, seçimde oy kullanmayı meslek faaliyeti olarak görürse başörtülü olarak oy kullanan avukatlar disiplin kuruluna sevk edilir.? dedi. Coşar, bu aşamada işlemlerin baronun yetkili organları tarafından yapıldığını belirterek kaç kişi hakkında soruşturma yapıldığı ve ne aşamada olduğu konusunda bilgi veremeyeceğini söyledi.

Seçimde Ahsen Coşar'ın rakibi olan Çağdaş Avukatlar Grubu'nun başkan adayı Hüseyin Biçen, baro seçiminde kılık kıyafet zorunluluğu olmadığına dikkat çekerek, çok sayıda avukatın oy kullanmaya üzerinde eşofmanla, başında şapkayla, kucağında bebek ya da çocukla geldiğini söyledi. Avukat Biçen, bu kişiler hakkında işlem yapmayan baronun oylarını başörtüleriyle kullanan avukatlar hakkında soruşturma başlatmasının çelişkili bir uygulama olduğunun altını çizdi. Bu konuda açık bir kural olmadığı için siyasi değerlendirme yapıldığını söyleyen Biçen, seçimle ilgili bir usulsüzlük varsa bu konuda işlem yapma yetkisinin baro değil seçimi yapan İl Seçim Kurulu'na ait olduğunu ifade etti.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya, daha önce 7 kez baro seçimine katılmasına rağmen hiçbir seçimde başörtülüler hakkında soruşturma açılmadığını vurguladı. Türkiye Barolar Birliği'nin kararı uyarınca sadece mahkemede başörtüsü takılamayacağına ilişkin bir sınırlama olduğunu dile getiren Kılıçkaya, bu yasağın oy kullanmayı da içine alacak şekilde genişletilmesinin hukuk ve demokrasiyle bağdaşmadığının altını çizdi.

Seçim pazar günü yapıldığı için çok sayıda avukatın pikniğe gider gibi üzerinde eşofman, başında şapka, çocuklarıyla birlikte oy kullanmaya gittiğini anlatan Kılıçkaya,?Eğer seçimde oy kullanma meslek faaliyeti olarak değerlendirilecekse avukatların oy kullanmaya da cübbeleriyle gitmesi gerekir.? diye konuştu. Kılıçkaya, başörtüsü yasağının insan haklarına aykırı ve antidemokratik bir uygulama olduğuna dikkat çekerek baro gibi bir hukuk kurumunun bu yasağın kaldırılması için çaba göstermesi gerekirken yasağın kapsamını keyfi bir şekilde genişletmeye çalışmasını üzücü bir durum olarak değerlendirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber