En güvenli liman altın

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 28 Kasım 2008 14:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küresel ekonomik kriz derinleşirken, altın hem dolar bazında güçlü seyretti, hem de diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Altının dolar dışındaki para birimleri cinsinden pahalanmasına rağmen altına olan fiziksel talep azalmadı.

NTVMSNBC'nin haberine göre, tüm varlık sınıflarının değer kaybettiği bir ortamda, altında da dolar bazında kısmi bir düşüş yaşandı. Ancak altının değer kaybı, diğer emtia ve varlık sınıflarıyla karşılaştırıldığında son derece sınırlı kaldı. Petrol Temmuz'daki zirvesinden bu yana yüzde 64 düşerken, küresel emtia piyasaları için bir gösterge olan Reuters/Jefferies CRB Endeksi yüzde 50 geriledi. S&P 500 Endeksi Ekim 2007'deki zirvesinden bu yana yüzde 45 değer kaybetti. Mart'taki zirvesine kıyasla sadece yüzde 20 düşen altın ise, bu hafta 800 doları aşarak altı haftanın zirvesine ulaştı.

Altın fiyatları Euro bazında 10 Ekim'de 685 Euro'nun üzerine çıkarak rekor kırdı. Dünyanın en çok altın satın alan ülkesi olan Hindistan'da ise altın yerel para birimi rupi bazında Ekim'de son iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek düzeyine çıktı. Altın fiyatlarındaki artışa rağmen, altına olan küresel talep üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 18 arttı.

YENİ PAKET DE ALTINA YARAYACAK

Fon yöneticileri ve analistlere göre, ABD'nin çıkarması beklenen yeni ekonomik destek paketi de uzun vadede altının değer kazanmasına yol açacak. 700 milyar dolara varan bir büyüklükte olması beklenen paketle ekonomiye enjekte edilecek kaynak, enflasyonist bir etki yaratarak doların düşmesine neden olacak. Doların değer kaybetmesi altının dolar bazında yükselmesi sonucunu doğuracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber