Kusurlu sürücüye 'geçici ödeme' geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2008 13:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Ankara - Kusurlu sürücü, yaralanmasına neden olduğu hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiye, tazminat davası devam ederken, tedavi giderleri için "geçici ödeme" yapmakla yükümlü tutulabilecek.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç, TBMM Adalet Komisyonunda ele alınan Türk Borçlar Kanunu Tasarısının aynen yasalaşması halinde Türk hukukuna ilk defa girecek olan haksız fiile dayanan tazminat davalarında "geçici ödeme" yapılmasına ilişkin maddeyi değerlendirirken, düzenlemenin "reform" niteliği taşıdığını söyledi.

Tasarının hazırlanması için Adalet Bakanlığında oluşturulan komisyona başkanlık eden ve Adalet Komisyonundaki çalışmalara da katılan Koç, "Mesela, yüzde 100 kusurlu olarak bir yayaya çarptığı belirlenen bir sürücü, hiçbir sosyal güvencesi olmayan bu yayanın ameliyat olması için acil parasal desteğe ihtiyaç duyması, iddiasının haklılığı konusunda inandırıcı deliller sunması ve ekonomik durumunun da gerektirmesi halinde, istemi üzerine, hakimin kararı ile ona geçici ödeme yapmaya zorlanabilecek" diye konuştu.

Koç, bu maddenin, tasarının reformcu karakterini yansıtan en önemli düzenlemelerden biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uygulamada, aşırı miktarlarda geçici ödeme kararları verileceğine inanmıyorum. Çünkü, Yargıtay, nihai kararın temyiz edilmesi üzerine vereceği kararlarla, geçici ödeme miktarının ve kapsamının belirlenmesinde, hakimin takdir yetkisini isabetli olarak kullanıp kullanmadığını da denetleyecek ve yerel mahkemeler de bu çerçevede kararlar vereceklerdir."

Geçici ödeme kararının, her haksız fiile dayanan tazminat davasında verilmesinin söz konusu olmayacağını anlatan Koç, hakim, söz konusu kararı kendiliğinden değil, ancak zarar görenin istemi ve maddede öngörülen koşulların gerçekleşmesi durumunda vereceği için istisnai bir uygulama olacağına da dikkati çekti.

Tasarıya göre, hakim, zarar görenin iddiasının haklılığını gösteren inandırıcı kanıtlar sunduğu ve ekonomik durumu da gerektirdiği takdirde, istem üzerine davalının zarar görene geçici ödeme yapmasına karar verebilecek.

Zarar görenin açtığı davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verilirse, zarar verenin (davalı) yaptığı geçici ödemeler, tazminattan indirilecek.

Davanın reddine karar verilmesi durumunda ise hakim, ret kararında, zarar görenin (davacı) aldığı geçici ödemeleri, yasal faiziyle birlikte geri vermesine hükmedebilecek.

Görüşmelerine bir süre ara verilen tasarının, söz konusu maddesi, Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber