Obeziteye giden yol dilden geçiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Aralık 2008 14:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Nörologlara göre, obezite tatlı yiyeceklere karşı tat alma duyusunu uyuşturuyor ve daha fazla tatlı tüketmeye sevk ediyor.

Penn Eyalet Tıp Koleji'nde yapılan araştırma, tat ve vücut ağırlığı arasındaki kritik ilişkiyi ortaya çıkardı. Kolejin Nöral ve Davranış Bilimleri Profesörü Andras Hajnal, "Lezzetli yiyeceklere karşı hassaslığınız azalınca, bu gıdaları daha büyük miktarlarda tüketmeye yönelirsiniz" dedi.

Önceki araştırmalar obez kişilerin tatlı yiyeceklere karşı daha az hassas olduğunu ve zayıf insanlardan daha fazla tatlı yiyecekler istediğini göstermişti. Ancak, obez ve zayıf bireyler arasındaki tat alma duyuları ve tatlı yiyecekleri arzulamalarıyla ilgili spesifik farklar çok az biliniyordu.

Penn Eyalet Tıp Koleji'nden Hajnal ve meslektaşı üniversite üyesi Peter Kovacs, OLETF ve LETO farelerinin tat cevaplarını araştırarak bu farkları inceledi. Zayıf ve sağlıklı LETO fareleriyle, OLETF farelerindeki obez insanlardakine benzeyen tat yanıtları karşılaştırıldı. Bu fareler başlangıçta normal vücut ağırlığına sahipti, fakat tokluk hissinin kaybolmasından dolayı aşırı beslenen fareler obez oldu ve şeker hastalığına yakalandı. Obez fareler aynı zamanda tatlı yiyecekleri daha çok tercih etti ve öğrenmeleri için ödül olarak verilen tatlı çözeltileri elde etmede daha çok çalıştıklarını görüldü.

Hajnal, "Daha az yemek yerine, tatmin edici şeyler bulun, kahvemize bir kaşık daha şeker atarak işe başlayabiliriz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber