SGK 'VIP İşveren' ile prim tahsilatını artıracak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2008 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Maliye'nin Büyük Mükellefler hizmetine benzer 'VIP işveren' uygulaması başlatıyor. Zaman kaybını ve bürokrasiyi azaltmak isteyen kurum İstanbul, İzmir ve Ankara'da 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerleri için ayrı merkezler kuracak.

Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne benzer birimlerde sadece büyük işverenlere hizmet verilecek. Kayıt dışı istihdamın önüne geçmesi beklenen özel hizmet sayesinde sigorta prim tahsilatları da artacak.

Küresel mali kriz sebebiyle Türkiye'de işçi çıkarmaların yaşanmasını engellemek için yeni önlemler alınıyor. İşverenlerin önünü açan, bürokrasiyi kaldıran uygulamalara SGK bir yenisini daha ekliyor. 50 ile üzerinde sigortalı çalıştıran firmalara ve işletmelere özel hizmet verecek VIP işveren merkezleri kurulacak. Merkezler, ilk etapta İstanbul'un Asya ile Avrupa yakasında, Ankara ve İzmir'de özel sektöre hizmet verecek. Ardından 12 büyükşehir belediyesinde daha, firmaların işlemlerini jet hızıyla tamamlayacak birimler kurulacak. Prim tahsilatını hızlandırması beklenen uygulamayla kayıt dışı istihdamın da önüne geçilecek.

VIP işveren kapsamına Türkiye'de 50 ve üzerinde çalışan istihdam eden kuruluşlar girecek. Buradan hizmet alacak 50'nin üzerinde işçi çalıştıran 21 bin 926 işletme bulunuyor. 500 ile 999 kişi arasında sigortalı bulunduran kayıtlı işveren sayısı ise 664 adet. Bin eleman çalıştıran kuruluş sayısı 218'de kalıyor. Uygulamayla, hem işverenlerin hem de SGK çalışanlarının işlerinin kolaylaşacağını söyleyen SGK yetkilileri VIP işveren hizmetiyle prim tahsilatının artacağını dile getirdi.

MALİYE, VIP VERGİ DAİRESİYLE GELİRLERİNİ ARTIRDI

SGK'nın kısa süre içinde hayata geçirmeye hazırlandığı VIP işverene benzer uygulamayı Maliye Bakanlığı iki yıl önce başlattı. Türkiye'de Kurumlar Vergisi'nin yüzde 90`ını 5 bin büyük şirketin ödediğine dikkate alan Maliye yeni bir birim kurmuştu. Büyük şirketlerin bütün işlemlerinin yapıldığı özel vergi daireleri mükellefe büyük kolaylıklar sağladı.

Vergi kaçağını büyük oranda azaltan VIP mükellef uygulaması en büyük 5 bin mükellefi mutlu etti. Maliye'nin vergi gelirlerinde de artış oldu. Vergi gelirleri 2007'de 150 milyar YTL iken özel muameleyle bu gelirlerin 174 milyar YTL'ye çıkacağı belirtiliyor.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber