13 yıllık sır: Komutanlara zehir şoku!

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13 yıl önce dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş ve yanındaki üç komutanın kahvelerine konulan siyanürün çok gizli laboratuvar sonuçları ortaya çıktı. Komutanların tükürdüğü kahve fareleri öldürdü.

Hürriyet'te Arif Dağlar'ın haberine göre 13 yıl öncenin GATA komutanı Ömer Şarlak, ?Kışladan Kampüse' adlı kitabında, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş, Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Fisunoğlu, 1. Ordu Komutanı Org. İsmail Hakkı Karadayı ve 3. Kolordu Komutanı Korg. Hikmet Köksal'ı, PKK'nın zehirlemek istediği günü anlattı. Komutanların tükürdüğü kahve fincanlarında tespit edilen siyanürün, enjekte edildiği fareleri 4-5 dakikada öldürdüğü ortaya çıktı.

HÜRRİYET tam 13 yıl önce dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş ve yanındaki üç komutanın kahvelerine konulan siyanürün çok gizli laboratuvar sonuçlarını açıklıyor. O tarihte GATA Komutanı olan Ömer Şarlak Paşa, zehirli kahveden bir damla enjekte edilen kobay farelerin 4-5 dakika içinde kaskatı kesilerek teker teker öldüklerini yakında piyasaya çıkacak kitabında açıkladı. Şarlak Paşa komutanlara ikram edilen limon suyunda da zehir bulunduğunu anlattı.

ALBAYA BU OCAKTA PİŞEN KAHVE LEZZETLİ DEDİLER

Tarih 4 Kasım 1992. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Muhittin Fisunoğlu, 1'inci Ordu Komutanı Org. İsmail Hakkı Karadayı ve 3'ncü Kolordu Komutanı Korg. Hikmet Köksal İstanbul Hasdal'daki 26'ncı Zırhlı Tugayı denetledi.

Komutanlar, erlerle yemek yedikten sonra gazinoya geçti. Üçü kahve sipariş ederken 4'üncü Kolordu Komutanı Hikmet Köksal çay istedi. Tugayın Kurmay Başkanı Albay Cengiz Aycan, kahvelerin hazırladığı mutfak kısmına girdi. İki garson erin yemek ocağında cezve ile kahve pişirmesini yadırgadı, yanındakilere ?Kahveyi niçin büyük ocakta bu erlere pişirtiyorsunuz?' diye sordu.

Albaya ?Komutanım bu ocakta pişen kahve daha lezzetli oluyor. Ayrıca bu asker garsonlar kahveyi hep kendilerinin pişirdiğini ve Komutanın da beğendiğini söylediler' yanıt verildi. Cengiz Albay ?İnşallah güzel kahve yaparsınız.' diyerek gazinoya döndü. Kahve ikram edilince Doğan Güreş Paşa bir küçük yudum aldı. Muhittin Fisunoğlu Paşa ise hiç içmeden kokusunun kötü olduğunu söyleyerek etrafındakileri içmemeleri için uyardı. Karadayı Paşa sadece bir yudum aldı, yutmayarak tükürdü. Tugay Komutanı Tuğg. Habil Küçük bir yudum içti, boğazında aşırı yanma hissetti.

KOMUTANLAR VEDA ETMEDEN TUGAYDAN AYRILDILAR

Komutanlar şüphelenirken, kahveleri pişiren iki asker, ikramdan hemen sonra, nizamiyeye doğru hızla koştu. Kendilerine dışarı çıkışın yasak olduğunu söyleyen nöbetçilere ?Komutanlara ikram edilecek içecekler için Sakarya Kışlasından acele bardak alacağız' diyerek kaçti. Şarlak ?Kışladan Kampüse' isimli kitabında olayın devamını şöyle anlattı:

?Kahveye zehir konduğu kesindi. Komutanlar hızla gazinodan ayrılıp arabalarına doğru yöneldiler. Komutanlardan hiçbiri, Tugaydaki hiçbir görevli komutanın elini sıkmamış ve Allahaısmarladık dememişlerdi. Kaçan iki erin şahsi eşyaları olaydan hemen sonra aranmış ve birinin defterinde iki yüz elliye yakın adres bulunmuştu.'

GATA'nın beyaz cüppeli komutanı GATA'da 35 yıllık askeri hekimliğin ardından 4 yıl İnönü Üniversitesi Rektörlüğü yapan ?beyaz cüppeli general' Ömer Şarlak Paşa, 39 yıllık anılarını topladığı ?Kışladan Kampüse' adlı kitabı piyasaya çıkmadan birkaç gün önce Hürriyet'e konuştu.

HEPSİ GERÇEK

Prof. Dr. Ömer Şarlak Paşa, ?doğumun sevincini, ölümün kederini, teselli ya da tedavi edebilmenin kıvancını yüreğinde hisseden biri olarak bizzat tanık olduğu ve yaşadığı' olayları ilk kez anlattığı kitabı için, ?Yazdıklarımdan çok daha fazlasını meslek sırrı, kişiliklere olan saygım ve etik kurallar nedeniyle kendi içimde saklı tuttum. Hepsi gerçek olan bu kitapla, yakın tarihimize iz bırakmış pek çok olay ve insanı bilinmeyen yönleriyle yeniden tanıtmak istedim. Umudum, dersler çıkarılması ve yararlı olabilme düşüncesi' diyor.

Kaçak erlerin ikisi de çatışmada ölmüş

OLAYDAN sonra Tugay'a MİT ve emniyetten PKK uzmanları gelerek incelemelerde bulundular. Bu aşamada Avrupa'daki PKK yayın organlarında olay üstlenildi ve amacına ulaşamamış suikastın PKK tarafından planlandığı ve uygulandığı ilan edildi. Siyanürle zehirleme olayını gerçekleştirmeye kalkışan ve apar topar kaçan Kahramanmaraş Pazarcık'lı Mustafa ve Batman'lı Osman isimli iki asker, polis ve MİT'in yoğun aramalarına rağmen canlı olarak yakalanamadılar. Daha sonra Güneydoğu'da bir çatışmada cesetleri bulundu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber