4 PKK'lıya ağırlaştırılmış müebbet hapis

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Aralık 2008 16:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Özgür CEBE/DİYARBAKIR, (DHA)

PKK'da bir dönem Abdullah Öcalan'ın yakın çevresinde bulunan ve 9 yıl önce emrindeki bir grup teröristle Van'ın Çatak İlçesi'nde yakalanan ?Botan' kod adlı Fuat Dolan ile amcasının oğlu Niyazi Dolan pişmanlık yasasından yararlanıp 14 yıl hapse mahkum oldu.

Toplam 123 silahlı eylemde 7'si sivil, 93'ü güvenlik görevlisi 100 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan teröristlerden 4'ü ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, 12'si de çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında tutuklu sanıklar Serdar Deviren, Aydın Çelik, Ayten Gülsün, Özgür Azat İnci hazır bulundu. 3'ü itirafçı olan tutuksuz 14 sanık ise katılmadı. Son sözü sorulan sanıklar silahlı eylemlere katılmadıklarını ifade ettiler. Ayten Gülsün'ün avukatı Aydın Altaç, müvekkilinin katıldığı iddia edilen eylemlerin daha çok gasp ve hayvan kaçırma gibi ölümle sonuçlanmayan eylemler olduğunu söyledi. Avukat Sidar Demiroğlu ise müvekkilinin jinekolojik rahatsızlığı bulunduğunu, bu nedenle zaten hasta olmasından dolayı eylemlere katılmış olamayacağını söyledi. Sanıklar Serdar Deviren ve Aydın Çelik ise Türkçe bilmediklerini söyleyince mübaşirn tercümanlığıyla Kürtçe ifade verdi.

Mahkeme, itirafçı sanıklar Fuat Dolan'ı 20 silahlı eylemde aralarında asker, korucu ve köylülerin de bulunduğu 13 kişinin öldürülmesi eylemine sorumlu düzeyde katılmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, daha sonra 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlandırıp cezayı 14 yıla indirdi. Amcasının oğlu ?Zınar' kod adlı Niyazi Dolan da başta Şırnak'ta karakol baskınında 30 askerin şehit edilmesi olayı ile 23 silahlı eylemde 32'si asker, 8'i korucu 40 güvenlik görevlisinin şehit edilmesinden sorumlu tutularak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, bu ceza da 14 yıla indirildi. Salih Saykan ise 8 silahlı eylemde 1 askerin şehit edilmesi, 1'i asker 2 kişinin yaralanması eylemlerine katılmaktan önce ömür boyu hapis cezasına çarpıtrıd, ardından itirafçı olduğu için cezayı 14 yıla indirdi.

Mahkeme sanıklar Serdar Deviren, Aydın Çelik, Özgür Azat ve Ayten Gülsün'ü ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Diğer sanıklar İhsan Altun 16 yıl 8 ay hapis cezası alırken Heval Ümit Kıran, Murat Yiğit 12'şer yıl, Yeter Öncel 3.5 yıl, Ergin Kıpırtı, Özgür Barut, Sedat Şahin ise 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası aldı. Songül Öner'in dosyası başka bir davayla birleştirildi, yardım ve yataklıktan yargılanan Hüsnü Çevik, Şeyhmus Güler ve Erdal Yolun hakkındaki dava da zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Kararın açıklanmasından sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırılan sanıklar zafer işareti yapıp slogan atarken, salonda bulunanlar ise alkışladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber