Arama Kurtarma Teknisyenleri Hangi Üst Öğrenime Devam Etmelidir?

Kamu kurum ve kuruluşlarına ortaöğretim düzeyinde giren memurlar, memurluk süreci boyunca, üst öğrenimi bitirerek birinci dereden emekli olmaya çalışmaktadırlar. Ancak, Teknik Hizmet Sınıfında çalışanlar için bazı üst öğrenimlerden mezun olmak aynı zamanda maaşı da artırmaktadır. Bu çerçevede, Teknik Hizmet Sınıfında görev yapan "Arama Kurtarma Teknisyenleri"nin hangi üst öğrenime devam etmesi halinde maaşlarının artacağına ilişkin soru ve cevap için tıklayınız.

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 21:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Endüstri Meslek Lisesi mezunu olup, Arama ve Kurtarma Teknisyeni olarak görev yapıyoruz. Lisedeki bölümümüzün Meslek Yüksek Okulundaki (2 yıllık) karşılığı programlarda ikinci öğretimde öğrenimimize devam ediyoruz. Hangi bölümlere devam etmemiz halinde özel hizmet tazminatını üst öğrenime göre alırız?

CEVAP:Arama Kurtarma Teknisyenleri Teknik Hizmetler Sınıfında görev yapmaktadırlar.

157 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; "Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde vize işlemi yapılmayacaktır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, sadece bulunduğunuz hizmet sınıfı olan teknik hizmetler sınıfına atanabilecek bir üst öğrenimi bitirmeniz halinde bitirilen mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin Açıköğretim Fakültesi kamu yönetimi bölümünden mezun olanlar, Genel İdare Hizmetleri sınıfındaki kadrolara atanabilmektedir. Bu halde bu kişi üst öğrenimin zam ve tazminatından yararlanamaz.

Ama örneğin iki yıllık bir yüksekokulun kimya veya makine bölümlerini bitirenler daha sonra kamuda Teknik Hizmet Sınıfında görev alabilmektedir. İşte bu kişi sadece teknik hizmet sınıfındaki bir kadroya atanabileceğinden dolayı üst öğrenimin zam ve tazminat farkından yararlanabilecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesine göre Teknik Hizmetler Sınıfı şu kadrolardan oluşur: "Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 09/05/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker, teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder."

Hangi bölüm mezunlarının hangi kadrolara atanacağına ise Yükseköğretim Kurulu kararları yön vermektedir. Kurulun bugüne kadarki tüm kararları memurlar.net't daha önce yayımlanmıştır. (11685 nolu habere bakınız)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber