Yapay tatlandırıcıya dikkat

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Aralık 2008 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Light', 'Şekersiz', 'kalorisiz', veya 'diyabetik' ibareleri besinlerin sınırsız tüketileceği anlamına gelmez. Bu arada yapay tatlandırıcılar hiç masum değil

SAĞLIK SERVİSİ

Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir. Bu hastalıkların tedavisi için diyetlerinde şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi kısıtlanır. Dyt. Şefika Aydın, "Yapay tatlandırıcılar" hakkında çok önemli bilgiler verdi:

ETİKET BİLGİSİ ÖNEMLİ

Yapay tatlandırıcılar enerji içermeyenler olup tablet formu sıkça kullanılmaktadır. Özellikle tablet formu yüksek ısıda acı tat bırakmasından dolayı kaynamakta olan besinin içerisine atılmamalıdır. Diyabetliler, obezler, ve kilolarını korumak isteyen kişiler için enerji içermeyen tatlandırıcılarla yapılan hazır yiyecek ve içeceklerin tüketimi sıklığına ve miktarına dikkat edilirse sağlığa zararlı olmaz. Piyasada bulunan tatlandırıcı ile yapılmış bu hazır gıdaların etiket bilgisi ve beslenme programında yer alması için değişim ölçümlerinin bilinmesi ve bilinçli tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü besinlerde; "light", "diyet", "şekersiz", "kalorisiz" veya "diyabetik" ibarelerinin olması bu besinleri herkesin rahatça, sınırsız tüketeceği anlamına gelmez.

Gebelikte kullanımı sakıncalı çünkü; laboratuvar hayvanlarında plasentayı geçerek fetüste biriktiği görülmüştür. Sağlık Bakanlığı'nın "özel beslenme amaçlı gıdalar" tebliğinde kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcılar belirlenmiştir. İdeal bir tatlandırıcı; şekerin duyusal özelliklerini içeren, çözelti halindeyken renksiz, kokusuz, suda çabuk eriyebilen, ekonomik, fonksiyonel, ısıya dayanıklı, düşük kalorili, ağızda acı ve metalik tat bırakmayan hoş bir tada sahip olmalıdır. Toksik ve kanserojenik olmamalıdır.

Günde 10 adet sakıncalı değil

Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir. Bu miktarı Dünya Sağlık Örgütü ve besin ilaç örgütü günde 10 adete kadar kullanımının sakıncalı olmadığını bildirmişlerdir. Özellikle diyabetlilerde en yüksek günlük dozun öğretilmesi gerekir. Amerikan Tıp Konseyi bu miktarı 2,5 mg/kg/gün olarak alımı güvenli miktar olarak belirlemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber