Kamu İhale Yasasında yapılacak değişikliklere ilişkin ayrıntılar Sabah Gazetesinde yayımlandı.

Haber Giriş : 07 Haziran 2003 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Yasasında yapılacak değişikliklere ilişkin ayrıntılar Sabah Gazetesinde yayımlandı.

Hükümet, Dünya Bankası ve IMF ile uzun süredir üzerinde çalıştığı Kamu İhale Yasası'ndaki değişiklik çalışmasını tamamladı.

Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu gündemine getirilmesi planlanan tasarıdaki en büyük sürpriz, "gizlilik" taşımayan tüm askeri ihalelerin yasa kapsamına alınması oldu.

Vakıf üniversiteleri, enerji, su, ulaştırma, telekomünikasyon şirketleri, cezaevleri, üretim yapan okulların mal ve hizmet alımları ile Merkez Bankası'nın banknot ve kıymetli evrak basımı, acil ilaç alımları, yasa kapsamı dışına çıkarılacak. Tasarıyla, Toplu Konut İdaresi tarafından Bingöl'de yapılacak deprem konutlarının kısa sürede bitirilmesi için, Bakanlar Kurulu'na yetki devri yapılıyor. Deprem konutlarının ihale şartları ve usulünü Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Tasarıda yer alan diğer düzenlemeler özetle şöyle

* İstisna kapsamı genişletildi, orman köylülerinden yapılan hizmet alımları yasa hükümlerinden istisna tutuldu.

* "Gizlilik" kararı olmayan savunma, güvenlik ve istihbaratla ilgili tüm uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, roket, füze gibi araç, silah, malzeme, teçhizat ve sistem alımlarına ilişkin ihaleler, Kamu İhale Yasası denetimine alındı. Yürürlükteki yasa, "gizlilik" şartı aranmaksızın tüm askeri araç ve sistem ihalelerini, istisna tutuyordu.

* Yürürlükteki yasaya tabi olan Merkez Bankası'nın banknot ve kıymetli evrak basımı, kamu kuruluşlarının yurtdışındaki mal ve hizmet alımları, cezaevleri, yetiştirme yurtları, huzurevleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı üretim yapan okullar, Tarım Bakanlığı'na bağlı enstitü ve üretme istasyonları ile DMO'nun yük ve yolcu hizmetleri için TCDD'den, akaryakıt için TASİŞ'ten aldığı tüm mal ve hizmetlere ilişkin ihaleler, yeni düzenlemeyle istisna tutuldu.

* Yeni tasarıdaki istisnalar arasına, ticari ve sınai girdi ihtiyacının temini için Hazine garantisi veya doğrudan bütçenin transfer tertibinden aktarma yapmak suretiyle finanse edilenler dışındaki mal ve hizmet alımları da eklendi.

* Deprem sonrası acilen ihale edilecek yapım işlerinde "ÇED raporu aranmama" şartının kapsamı genişletildi. Yeni düzenlemeye göre, tüm doğal afetler sonrası gerçekleştirilecek yapım ihalelerinde ÇED raporu aranmayacak.

DUBLE YOLA HIZ
* Rekabet için ayrı ayrı isteklilere yaptırılmasında fayda görülen ve müstakil olarak projelendirilebilen yapım işlerinin kısımlar halinde ihale edilmesine izin verildi. Bu düzenlemenin özellikle duble yol ihalelerinin hızlandırılması için düşünüldüğü belirtiliyor.

* Tasarı yasalaşırsa, "yaklaşık maliyet hesabı", ihale ve ön yeterlilik ilanlarında artık yer verilmeyecek.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ
* İhaleyi yapan idare bünyesinde bulunan veya idareyle ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kar amacı taşımayan kuruluşlar ile bu kuruluşların ortak oldukları şirketler, bu idarelerin ihalelerine katılamayacak. Bu düzenlemeyle, özellikle belediye bünyesindeki şirketlerin veya kamu vakıflarının, belediye ihalelerine katılmasının önlenmesi planlanıyor.

* İhale ilan süresi kısaltıldı. 25 gün olan ihale ilan süresi, 14 güne düşürüldü.

* Mal ve hizmet alımlarında genel bütçeye dahil daireler için 750 milyar lira, diğer idareler için 1 trilyon lira olan "eşik değerlerin" altında kalan ihale limitleri, yeni tasarıyla arttırıldı. Buna göre; yaklaşık maliyeti 50 (iki kat arttırıldı) milyar liraya kadar olan mal ve hizmet alımları ile 200 (dört kat arttırıldı) milyar liraya kadar olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden 7 gün önce yerel gazetede yayınlanmak zorunda. Yaklaşık maliyeti 100 (iki kat arttırıldı) milyar liranın üzerinde ve eşik değerlerin altında olan hizmet alımları ile bir trilyon (dört kat arttırıldı) liranın üzerinde ve eşik değerlerin altındaki yapım işleri ihalesinin Resmi Gazete'de ilan şartı genişletildi. İlan, istenirse ihalenin yapılacağı ildeki herhangi bir gazetede de yayınlanabilecek.

* "Ortak girişim" tanımı genişletildi, konsorsiyumlar da yasa kapsamına alındı.

* İhalelerin, ihale gününden önce iptaline ilişkin düzenleme değiştirildi. Tasarı yasalaşırsa ihale saatinden önce iptal kararı verilebilecek.

* Doğal afetler, salgın hastalıklar gibi olayların veya savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması durumunda, ihale ilanı zorunlu olmayacak.

* İhalesiz mal ve hizmet satın alma limiti 5 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarıldı.

BÜROKRATA CEZA
* Yeni düzenlemeyle sadece bankalar değil özel finans kurumları da ihaleler için teminat mektubu verebilecek.

* Bedeli 50 milyar liraya kadar olan sözleşmelerin notere onaylattırılması ve tescili zorunlu olmaktan çıkarıldı.

* Belediyelerin açtığı ihalelere katılma yasağını İçişleri Bakanlığı koyacak.

* Yasaya aykırı fiil ve davranışlarından dolayı haklarında kamu davası açılan bürokratların, kanun kapsamındaki işlerde görevlendirilmesini yasaklayan hüküm, yumuşatıldı. Yasak kararı için kesinleşmiş yargı kararı aranacak.

TOPLU KONUTA VİZE
* Toplu konut işleri ihalesinde; ilan, yeterlilik şartları, cezai yaptırımlar, katılma yasakları, inceleme talebi ve şikayetlerin incelenmesine ilişkin özel usul ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber