MEB: Bugüne kadar kimseye haciz göndermedik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Aralık 2008 15:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yurtkur'un Kredi Ödemelerinin Geri Alınmasına ilişkin Açıklama

Sayın Abbas GÜÇLÜ

Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı

02 Aralık 2008 Tarihinde "İktidarın Gücü Öğrencilere Yetiyor" başlıklı yazınızda Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencilerine verilen burs ve krediler ile ilgili atfettiğiniz suçlamaların ne kadar asılsız ve tek taraflı olduğunu bilmenizi istiyoruz.

1-Kredi ve Yurtlar Kurumunun misyonu; yüksek öğrenim öğrencilerinin çağdaş ve güvenilir barınma, beslenme, kredi-burs hizmetleriyle öğrenimlerine sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle kişisel gelişmelerine sosyal devlet yaklaşımıyla katkıda bulunmaktır.

Bu misyon doğrultusunda Kredi ve Yurtlar Kurumu 763.000 öğrenciye burs-öğrenim kredisi, 467.000 öğrenciye katkı kredisi vermekte, 210.000 öğrenciyi de barındırmaktadır.

2-Yazınızda burs alan öğrencilere haciz gönderilmeye çalışılıyor demektesiniz. Burs başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrenciye karşılıksız olarak verilen nakit ödeme olup, geri ödemesi olmadığından herhangi bir haciz işlemi uygulanmamaktadır.

3-Öğrenim ve katkı kredileri borçlanma karşılığı verilmektedir.

4-351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kuruluş Kanunun 16'ncı maddesi " ... Öğrenci, borcunu, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede üçer aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır..." hükmüne amirdir.

5-Normal öğrenim süresi bitimini müteakiben kredi borçları, borçluların ikametgâh adreslerine bildirilmektedir. Borç durumları Kurumun www. kyk.gov.tr internet adresinden de öğrenilebilmektedir.

6-Lisans öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden yüksek lisans ve doktora öğrenimine devam eden öğrencilerin, kuruma süresi içerisinde müracaatta bulunmaları halinde, aldıkları kredi borçları ertelenmektedir.

Ayrıca, Kurumdan alınan öğrenim ve katkı kredilerinin borçlular tarafından herhangi bir sebeple ödenememesi durumunda, ilgililerin borç başlangıcından önce Kuruma başvurmaları ve herhangi bir işte çalışmamaları kaydı ile borçları birer yıllık sürelerle ertelenmektedir.

7-Demek ki yazınızda vurguladığınız ifade ile Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencilerin ümüğünü sıkmamaktadır. Kanun ve Yönetmeliklerle yönetilen Kredi ve Yurtlar Kurumu her zaman öğrencilerin yanında yer almıştır. Amacımız öğrencilerimizi sıkıntıya sokmak olmayıp çalışan duyarlı vatandaşlarımızdan kredi geri dönüşümünü sağlayarak daha fazla sayıdaki öğrenciyi daha fazla miktar ile desteklemektir.

Bu güne kadar herhangi bir öğrencimizin evine veya maaşına haciz işlemi uygulanmamış, borcun ödenmesi hususunda sadece bildirimde bulunulmuştur.

Kredi ve Yurtlar Kurumu her türlü yapıcı eleştirilere açık olup, sorunların karşılıklı görüşme yolu ile çözümünden yana olmuştur. Siz değerli basın mensuplarımıza düşen gerçekleri önce araştırarak, bizlerle konunun gerçeğini konuşarak köşenize taşımanızdır. Bu takdirde gençlerimizin başarılarında elbirliği ile birer kilometre taşı olabiliriz inancındayız. Doğruları köşenize taşımanızı rica eder, işlerinizde kolaylıklar dileriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber