Meslek liselilerden anahtar teslimi sınıf

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Aralık 2008 19:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Adana'da Kurttepe Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, imal ettikleri okul malzemeleri ile göz doldurunca Milli Eğitim Bakanlığı'nın talepleri doğrultusunda anahtar teslimi sınıf hazırlamaya başladı.

Sınıftaki masa, sıra, okul tahtası, öğretmen masası ve elbise askılarını hazırlayan öğrenciler şimdiye kadar çok sayıda okulu donattı. Öğrenciler, bakanlığın 40 takımlık talebini ise iki ay içerisinde karşıladı. Öğrencilerin yaptığı mobilyalar beğenilince art arda 20'şer takımlık daha sipariş geldi. Adana İl Özel İdaresi de en son öğrencilerden 70 takım istedi. Bir sınıfın donanımı yaklaşık 3 bin YTL tutuyor. Anadolu liseleri, ilköğretim okulları ve anaokullarının sınıflarını donatan öğrenciler 2008 yılı içerisinde 300 bin YTL'lik ciro yaptı. Kazançların yüzde 43'ünü tekrar devlete vergi olarak ödeyen öğrencileri çeşitli fabrika ve özel sektör temsilcileri daha mezun olmadan işe almaya çalışıyor. Bin 200 öğrencisi bulunan okula bu yıl rekor sayıda kayıt oldu. 800 öğrencinin yeni kayıt yaptırdığı okulda öğrenci sayısı ise 2 bin 20'ye yükseldi. Okul müdürü Mehmet Kamil Tüzün, Endüsri Meslek Lisesi'nin 1991 yılında sadece elektrik bölümüyle açıldığını belirtti. Daha sonra elektronik, mobilya, dekorasyon, metal işleri gibi bölümlerin eklendiğini kaydeden Tüzün, okulda emek veren her öğretmen ve öğrencinin kazanılan miktardan pay aldığını söylüyor. Okula kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin kendi ilgi, yetenek ve kabiliyetleri doğrultusunda bölüm seçtiğini belirten Tüzün, ihtiyaç duyulan nitelikte insan gücü yetiştirdiklerini ifade ediyor.

Lisenin Teknik Müdür Yardımcısı Mustafa Erol da okulda öğretmen ve öğrencilerin yaptıkları iş ve harcadıkları zaman kadar ödenekten yararlandığına dikkat çekiyor. Bu yıl 300 bin YTL olan cirodan 50 bin YTL vergi ödediklerini anlatan Erol, şu bilgileri verdi: "Milli Eğitim Bakanlığı'nın siparişleri üzerine çalışıyoruz. Okul donatım eşyaları, yeni yapılan okulların ve eski okulların masa ve eğitim eşyalarının yapım bakım ve onarımını öğrencilerimiz gerçekleştiriyor. Özel işletmelerin, kamu kurum ve kuruluşlarından siparişlerini de alıyoruz. Her türlü mobilya, klima bakım ve onarımı öğrencilerimiz tarafından yapılıyor."

Kurttepe EML mezunu Veli Yıldız, Adana'da mobilya sektörünün önde gelen firmalarından Yağmur Mobilya'da çalışıyor. Mezunlardan İshak İlhan mobilya atölyesi, Sabit Avcı da PVC alüminyum doğrama atölyesi kurmuş.

Ömer Sarı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber