Yeni hazırlanan Polis Personel Kanunu Tasarısı İle Emniyetteki rütbe, tayin ve terfi sistemi değiştiriliyor

Haber Giriş : 07 Haziran 2003 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni hazırlanan Polis Personel Kanunu Tasarısı İle Emniyetteki rütbe, tayin ve terfi sistemi değiştiriliyor

Yeni hazırlanan Polis Personel Kanunu tasarısı ile Emniyet'te "rütbe, tayin ve terfi" konusunda yaşanan sorunlar çözülüyor. Tasarıya göre, Emniyet'te "Yüksek Polis Şurası" da oluşturulacak.

Emniyet teşkilatının tayin sisteminde Avrupa ülkelerinin kullandığı model uygulanacak. Böylece, emniyetin rütbe terfilerinin değerlendirilmesinde yeterlilik sınavı yapılacak, tayin ve terfilerde siyasilerin etkisi kaldırılacak. Yeni hazırlanan Polis Personel Kanunu tasarısıyla, Emniyet Teşkilatı'nda "rütbe, tayin ve terfi" konusunda yıllardır yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulması öngörülüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından Bakanlar Kurulu'na sevkedilmesi beklenen tasarıyla, sağlıklı bir istihdam politikası oluşturulacak. Rütbe ve terfi işlemlerinde yarışma ve yeterlilik sınavları önceden belirlenen kurallar çerçevesinde yapılacak. Tayin ve terfilerde belli bir standart sağlanacak. Takdir hakkı sınırlandırılacak. Liyakatı ön planda tutan objektif kriterler getirilecek.

Tayinler tarafsız olacak

TSK atama sisteminde olduğu gibi, personel atamalarında personelin görev yapacağı yer ve süresi, en az iki yıl olmak üzere önceden bilinecek. Tayin ve terfi sisteminde tarafsız davranılacak. Teşkilat için gerekli olan kararlara, Polis Yüksek Şurası karar verecek. Terfi ve atamalarda şuradan çıkacak kararlar, teşkilat dışında yapılan baskılarla değiştirilemeyecek. Şura bu kararları alırken, gerçekci ve objektif davranacak.

Personelin beceri ve görgüleri, almış olduğu branş ve meslekteki başarısı göz önüne alınarak atama yapılacak. Tasarıda, TSK'yı model olan Emniyet, kurmaylık sisteminde de benzer uygulamaya gidecek. Emniyet Müdürü rütbesinde Genelkurmay Başkanlığı'nda olduğu gibi kurmaylık müessesesi oluşturulacak. İl emniyet müdürlüğü gibi görevlerin kurmay emniyet müdürleri eli ile yürütülecek. Polis Akademisi mezunlarına kurmaylık sistemi getirelecek.

Tayinde Avrupa sistemi

Tayin sisteminde Avrupa ülkeleri model alınacak. AB ülkelerinde olduğu gibi, bir personel göreve başladığı yerden emekli olabilecek. Bu sistemde illere göre personele maaş verilecek. Büyük şehirlerde çalışanla küçük şehirlerde çalışanların maaşları farklı olacak. Şube müdürlüğünde kalmak isteyen kişinin tayin ve rütbesi dondurularak, tecrübelerinden istifade edilebilecek. Böylece teşkilatın üst kademesindeki yığılma önlenmiş olacak. Birinci ve ikinci bölgeler için belirlenmiş olan çalışma sürelerine ciddi şekilde uyulacak, personele sağlık ve aile sorunları dışında hiç bir ayrıcalık tanınmayacak. İl emniyet müdürlüklerinde vekaleten görev kaldırılıyor. İller ekonomik, sosyal, asayiş, terör, nüfus ve trafik gibi faktörlerin esas alındığı sınıflandırmaya tabii tutularak, Genel Müdürlük dahil beş ayrı bölgeye ayrılıyor. Her personele şark ataması yapılacak.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber