Resmiyette Ciddiyet!...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Aralık 2008 00:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Özellikle son dönemde resmi yazılarda öyle hatalar yapılmaktadır ki devlet ciddiyetiyle ya da ?Devletin dili yazıdır? felsefesiyle uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Devlette özellikle üst makamlarca yazılan yazılarda paraf sistemi vardır yani yazı bir memur tarafından emredilen şekilde kaleme alınır sonra şef, şube müdürü, genel müdür yardımcısı okuma ve paraf süzgecinden geçtikten sonra Genel Müdür'e sunulur. Genel Müdür genellikle okumadan yazıya imza koyar. İmzayı atan o olduğu için yazı hakkındaki eleştiri okları da ona yönelir. Bakanlık teşkilatında böyle yürüyen sistem İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde Memur kaleme alır, şef ve şube müdürü parafladıktan sonra İlçe Milli Eğitim Müdürünün imzasına sunulur. Tabii ki burada kusurlu olan sisteme dahil herkestir. Fakat kabak son imzayı atana patlar.

Geçen günlerde İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yayımlanan Münhal Müdür Yardımcılığı Duyurusu ile ilgili vali yardımcısı tarafından imza altına alınan yazıdaki sıkıntılar yayımlanmıştı. Bunun üzerine İstanbul Valiliği yeni bir yazı yayımlayarak o yazıdaki bazı sıkıntıları düzeltme yoluna gitmiştir. Tabii ki hatadan dönmek erdemdir fakat devlette hatanın minimum olmasına çalışmak daha büyük bir erdem olmak bir yana devlet ciddiyetinin yanı sıra devletin güvenilirliğini de pekiştirecek bir husustur.

Bu konuda üst makamlar da hep şikayetçidirler fakat bu şikayetlerine rağmen birçok kez hatalar dikkatlerinden kaçmaktadır.

Yıllar önce bir ilçe milli eğitim müdürü şube müdürlerinin memurlara yazdırıp imza koydukları yazılardaki hatalardan kaynaklı sorunlar üzerine

- Benim şube müdürlerime ?benim şube müdürlerim şeref dir? diye bir yazı yazsam inanın okumadan imza koyarlar. demişti. Buna rağmen orada da hatalar bitmek bilmedi.

MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından Genel Müdür Sayın İbrahim ER imzasıyla http://iogm.meb.gov.tr/files/okula_kayitsiz_cocuklar_2008.pdf linkinde de yer alan 05/12/2008 tarih ve 17512 sayılı ?Okula Kayıtsız Çocukların ve Kayıtlı Olduğu Halde Devamsız Öğrencilerin İzlenmesi? konulu yazıyı okuyunca bu konulardaki dikkatsizliği bir kez daha gördük.

Mantık ve yazım hatası içeren yazıdaki hususlara bir bakalım:

Cümlesine bakacak olursak; kanun hükümlerinin gerçekleştirilmesine destek olmak amacıyla yazmaktadır. MEB ilköğretim Genel Müdürlüğü kanun hükümlerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olmakla değil kanun hükümlerini uygulamakla mükelleftir. 3797 sayılı teşkilat kanununa bakacak olursak;

İlköğretim Genel Müdürlüğü

Madde 11 ? İlköğretim Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

(Değişik: 16/8/1997 - 4306/7 md.) Zorunlu eğitim çağındaki çocukların öğrenim gördüğü ilköğretim kurumlarının eğitim, öğretim ve yönetimi ile ilgili görev ve hizmetleri yürütmek,

Maddesinden de anlaşılacağı gibi İlköğretim Genel Müdürlüğünün asli görevi olan bir konuda yardımcı olmak değil bizzat uygulamak zorunluluğu bulunmaktadır. Uygulayıcı makamın yardımcı makam olması mümkün değildir. Bu hukuka da mantığa da aykırıdır.

Başka bir husus ise ;

Burada kastedilen web adresi www.e-okul.meb.gv.tr değil e-okul.meb.gov.tr olmalıdır. Çünkü meb uzantılı bu yazıya www koyarsanız sistem açılmaz. Ya da gov yerine gv yazarsanız yine sonuç alamazsınız. Dikkatsizlik burada da karşımıza çıkmaktadır.

Devlette hata olmaz mı tabii ki insan faktörünün bulunduğu bir yerde hata olması doğal karşılanabilir fakat bizim devlet kültürümüzde devletin resmi yazısına itibar had safhada olduğundan bu yazılarda olabilecek hatalar devlet ciddiyetine zarar verebileceği gibi güveni de zedeleyebilecektir. Bu tür hatalar süreklilik kazandığı zaman ciddiyetten söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu konuda özellikle son dönemde yayımlanmış birçok yazıyı bulmak mümkündür.

Bu vesileyle herkese ?İyi Bayramlar?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber