Yeni nesil, amca, teyze, dayıyı bilmeden yetişiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Aralık 2008 21:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni nesiller, amca, teyze, dayı, hala sevgisi ve ilgisi görmeden yetişiyor. Giderek küçülen aile yapımızda çocuklar, neredeyse akrabalarını bilemez hale geldi.

Ekonomik şartlar suçlu gibi gösterilse de asıl aile ilişkilerinin kopukluğu akrabalık bağlarını zedeledi. Biraz şartları zorlayarak herkes doğup büyüdüğü yerlere yılda bir kez dahi olsa gidebilmeli. Her baba çocuklarını memleketine götürüp, "Burası bizim ilçemiz/köyümüz, bak bu ev dedenin, bak bu ağaçta çocukken salıncak kurar oynardık, bu mezarlar büyüklerimizin mezarları, işte amcan, halan, dayın, bak bu da köyümüzün camisi vs." diyerek aile ve akrabalık bağını güçlendirecek duyguları minik zihinlere işlemeli. Çünkü bir gün gelecek bugün ihmalkâr davrananlar da evlatlarının kendisini ziyaret etmesi için onların yollarını gözleyecek. Dolayısıyla kulağı telefonda, gözü yollarda bekleyen büyüklerimizin ümitlerini kırmamak gerekiyor.

Birçok alanda olduğu gibi toplumsal yozlaşmadan sıla-i rahim de nasibini almış durumda. Buna ekonomi soslu bazı gerekçeler de eklenince bu bahaneler bizi doğduğumuz yerleri ziyaret etmeyi, geçmişlerimize birer Fatiha okumayı, büyüklerimizin ellerini öpüp hayır dualarını almayı unutturuyor. Halbuki dinimiz akraba ilişkileri üzerinde çok ciddi duruyor.

Bayram, kandil, doğum, ölüm ve düğün gibi özel günler sıla-i rahim için bulunmaz fırsatlar. Rabbimiz (cc) sıla-i rahime çok önem veriyor. Konuyla ilgili bir ayette Allah (cc) şöyle diyor: "Adını anıp kendisini vesile ederek birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a saygısızlık etmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakınınız!" (Nisâ, 4/1) Ayet-i kerimeden de açıkça anlaşıldığı gibi Allah, bizden akrabalık bağlarını sıkı tutmamızı istiyor. Biz de bayram günlerini fırsat bilip çoğu zaman ihmal ettiğimiz akrabalarımızı ziyaret edebiliriz.

Peygamber Efendimiz (sas) de bizi şöyle ikaz ediyor: "Allah merhametli olanlara rahmetle muamelede bulunur. Öyleyse sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. (Sıla-i) Rahim, Rahmân'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa Allah ondan (rahmet bağını) koparır." (Tirmizî, Birr 16.) "Sıla-i rahimi kesen cennete giremez." (Buhârî, Edeb 11) hadisinde ise akraba ziyaretini kesenin bunu helal sayması halinde asla cennete giremeyeceği belirtiliyor.

Mustafa Aydın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber