Okullar ?model'lik yarışına başlıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Aralık 2008 20:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

BETÜL KOTAN

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, okullar arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve bütün okullarda belli bir standardı sağlamak amacıyla, eğitim fakültelerine öğrenci yetiştiren Anadolu öğretmen liselerinde, ?model okul' uygulaması başlatıyor.

Öğretmen Yetiştirme Eğitimi Genel Müdürlüğü, Anadolu öğretmen liselerinin kalite düzeyini yükseltmek ve aynı seviyede eğitim vermelerini sağlamak için yeni bir proje hazırladı. Projeye göre, sayısı 200'ü bulan Anadolu öğretmen liselerinde eğitim öğretim etkinlikleri, altyapı imkânları ve okul-çevre ilişkilerini içeren 100'ün üzerinde ölçüt belirlendi.

Okul bahçesi, derslik binası, pansiyonun durumu, spor salonu, lojmanlar, kütüphane gibi fiziki unsurlar, yönetim çalışmaları, öğrencilerin not ortalaması, ÖSS başarısı, sosyal kültürel etkinlikler, öğretmen yeterlilikleri ve rehberlik-psikolojik danışmanlık hizmetleri gibi birçok konuda belirlenen ölçütlere bakarak kendine güvenen okullar ilgili genel müdürlüğe ?model okul' olma isteğini bildirecek.

Her dönem sonunda toplanan değerlendirme kurulu, başvuran okullarda uygun gördüklerinde alan incelemesi yaparak karar verecek. ?Model okul'a uygun bulunan okullara ?Model Okul Beratı' ve ?Model Okul Flaması' verilecek. Belirlenen model okullar unvanlarını beş yıl kullanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, model okul uygulamasıyla, kalitesi iyi olmayan okulların belirlenen ölçütler aracılığıyla eksikliklerinin farkına varmasını böylece okullar arasındaki farklılıkların azaltılmasını amaçlıyor. Bakanlık yetkilileri, projeyle, önce kendine güvenen okulların ön plana çıkacağını ancak ilerleyen zamanda tüm okulların aynı seviyeye ulaşacağını ve her birinin birer model okul haline geleceğini belirtiyor.

Aranan şartlar

Model okul adayı okullarda aranacak ölçütlerden örnekler:

* En az 16 derslikli olacak, işlevsel bir laboratuvarları bulunacak.

* 3 binin üzerinde kitap bulunan kütüphaneye sahip olacak.

* Öğrenci başına yılda en az 10 kitap okunacak.

* ÖSS başarısı Anadolu öğretmen liselerinin ortalamasının üstünde olacak.

* Takdir, teşekkür ve onur belgeli öğrenci sayısı yüksek olacak.

* Sınıf tekrarı yapan, sorumlu geçen öğrenci sayısı az olacak.

* En az sekiz öğrenci kulübü bulunacak.

* Son yıllarda yapılan bilim, sanat ve kültürel yarışmalarda dereceye girecek.

* Disiplin kuruluna giden olay sayısı beş ve altında olacak.

* Öğretmen açığı olmayacak.

* Veli görüşmeleri düzenli, mesleki yönlendirmesi iyi olacak.

* Okul mezunlarını izleyen, iletişim kanalları açık okul olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber