İÜ'de, en çok oyu alan Ali Akyüz eski yönetimin, Söylet ise Gül'ün temsilcisi

Haber Giriş : 17 Aralık 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Üniversitesi'nde 2 bin 500 öğretim görevlisi yeni rektörünü seçmek için sandık başına gitti. Yarışta, Mesut Parlak ve Kemal Alemdaroğlu'nun başı çektiği eski yönetimin desteğine rağmen Prof. Dr. Akyüz, Prof. Dr. Söylet'e 16 oy fark atabildi

Rektör Mesut Parlak'ın yaş haddinden görevden ayrılması nedeniyle İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) dün yaklaşık 2500 öğretim görevlisi yeni rektör adaylarını seçmek için Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu'nda sandık başına gitti.

DESTEĞE RAĞMEN 16 FARK

Yapılan oylamada, rektörlük için yarışan 13 adaydan en fazla oyu Prof. Dr. Ali Akyüz ile Prof. Dr. Yunus Söylet aldı. Eski rektörler Mesut Parlak ve Kemal Alemdaroğlu'nun başı çektiği eski yönetimin tüm desteğine rağmen Prof. Dr. Akyüz 483 oy aldı. Başa baş mücadele veren Prof. Dr. Söylet ise 467 oy aldı. Kıran kırana geçen oylamada en fazla oyu alan Prof. Dr Ali Akyüz ile Prof. Dr. Yunus Söylet arasındaki farkı ise sadece 16 oy oldu.

SÖZ CUMHURBAŞKANI'NDA

Prof. Dr. Yunus Söylet yarışın henüz bitmediğini ifade ederek 'Bende fena yarışmadım. Arada çok fazla oy farkı yok' dedi. Söylet Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek 3 isim hakkında 'YÖK'ün takdirine kalmıştır' diye konuştu.

Seçimlerde diğer adaylar Prof. Dr. Melih Boydak 365 oy alırken Prof. Dr. Ahad Andican 328 oy aldı. Prof. Dr. Faruk Erzengin 250 oy, Prof. Dr. N. Erhun Eyüpoğlu da 181 oyda kaldı. Seçimler herhangi bir itiraz olasılığına karşılık baştan sona görüntülü olarak kaydedildi. Seçimlerde en fazla oyu alan 6 rektör adayının ismi YÖK'e bildirilecek. Daha sonra YÖK, adayların sayısını 3'e indirerek, birinin atanması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunacak. Son sözü Cumhurbaşkanı Gül söyleyecek.

İŞTE SEÇİME KATILANLAR

İstanbul Üniversitesi'nde seçimlere katılan rektör adayları şunlar: ?Prof. Dr. Gedik Akdeniz, Prof. Dr. Ali Akyüz, Prof. Dr. Ahad Andican, Prof. Dr. M. Veysel Batmaz, Prof. Dr. Gülçin Bermek, Prof. Dr. Melih Boydak, Prof. Dr. Kadir Erdin, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. N. Erhun Eyüpoğlu, Prof. Dr. Mustafa Keçer, Prof. Dr. Yunus Söylet, Prof. Dr. N. Kenan Ulualp, Prof. Dr. Seyfettin Uludağ.'

Eylemciler işbaşında

İstanbul Üniversitesi'nin yeni rektörünün belirleneceği Fen Fakültesi'ndeki seçimleri izlemek için içeriye girmek isteyen yaklaşık 15 kişilik öğrenci grubuna, güvenlik görevlileri engel oldu. Seçimleri protesto ettiklerini belirten grupla güvenlik görevlileri arasında arbede yaşanması üzerine devreye polis girdi. Polis, müdahalede bulundukları öğrencileri fakülte önünden uzaklaştırdı. Bir grup araştırma görevlisi de, 'iş güvencesi' isteğiyle Fen Fakültesi'nde eylem yaptı.'

13 ADAY YARIŞTI

Türkiye'nin en büyük üniversitesinin rektörlük koltuğuna oturmak için 13 aday kıyasıya yarıştı. Adayların çoğunluğunun tıp fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalışması dikkat çekti. Adaylar, üniversitenin sorunlarının çözümü için öğretim üyelerine çok sayıda vaatte bulundu. Heyecanlı seçimin oldukça sakin geçtiği de gözlendi.

YENİŞAFAK

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyeleri dün rektörlük seçimi için sandık başındaydı. İlk sırayı Ali Akyüz 483 oyla alırken, hükümete yakın olduğu öne sürülen Yunus Söylet 467 oyla ikinci oldu.

34 yıldır tıpçıların rektör seçildiği üniversitede 13 adaydan sekizini tıp fakültesi öğretim üyeleri oluşturdu. Adaylar Ali Akyüz, Ahat Andican, Erhun Eyüpoğlu, Faruk Erzengin, Kenan Ulualp, Mustafa Keçer, Seyfettin Uludağ, Yunus Söylet, Melih Boydak, Gediz Akdeniz, Gülçin Bermek, Kadir Erdin ve Veysel Batmaz salonda yerlerini alırken en çok ilgi görenlerden biri tek kadın aday Gülçin Bermek'ti.

Rektör adayları seçim öncesi öğretim üyelerine huzurevi, lojman, televizyon kanalı, kreş gibi ilginç vaatlerde bulunurken, bu sözler arasında kendilerine dair bir çalışma görmediklerini söyleyen öğrenci ve araştırma görevlileri dışarıda seslerini duyurmaya çalışıyordu. Seçimlerin antidemokratik olduğunu söyleyip oturma eylemi yapan 11 genç gözaltına alındı.

Seçim sonucunda adaylardan sekizi şöyle sıralandı: Ali Akyüz (Çapa Tıp) 483, Yunus Söylet (Cerrahpaşa Tıp) 467, Melih?Boydak (Orman) 365, Ahad Andican (Cerrahpaşa) 328, Faruk Erzengin (Çapa) 250, Erhun Eyüboğlu (Cerrahpaşa) 181, Mustafa Keçer (Çapa) 91, Gülçin Bermek (Diş Hekimliği) 81.

Yunus Söylet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliğine atanmış, rektör adaylığı için istifa etmişti. Seçimlerde en fazla oyu alan altı isim YÖK'e bildirilecek. YÖK, aday sayısını üçe indirip Gül'e sunacak.

RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber