İşçilerin maaşı düşecek memurun artacak

Haber Giriş : 17 Aralık 2008 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına devam ediyor. İşte beklenen işsizlik oranı ve herkesi yakından ilgililendiren son kararlar.

İşçi, işveren ve kamu kesimi temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Komisyonun önceki gün yapılan toplantısında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Hazine Müsteşarlığı 2009 yılı için belirlenecek asgari ücretin tespitinde yararlanılan raporlarını sundular.

Küresel krize rağmen 2009 için ortaya konulan yüzde 4'lük büyüme hedefi çerçevesinde hazırlanan DPT raporundan gelecek yıl boyunca hiç işçi çıkartılmasa bile işsizliğin artacağı sonucu çıktı.

Raporda, 2009'da öngörülen yüzde 4'lük büyüme ve yatırım hedeflerine bağlı olarak istihdamın 240 bin kişi artacağı belirtildi. Türkiye'de iş gücüne her yıl yaklaşık 550 bin kişi katıldığı dikkate alındığında DPT'nin öngörüsü 2009'da her koşulda işsizliğin 1 puan artacağını ortaya koydu.

REEL ÜCRET YÜZDE 1.5 DÜŞECEK

DPT raporunda 2008 sonu için reel ücret artış tahminlerine de yer verildi. Reel olarak asgari ücret 2008 sonunda 2007 yıl sonuna göre yüzde 1.5 oranında gerileyecek. Kamuda ise işçi ücretleri yüzde 0.7 oranında düşüş gösterecek. Memur maaşları ise reel olarak yüzde 6.7 artacak.

DPT ?ETKİ SINIRLI KALACAK' DİYOR

DPT raporunda küresel krizin etkilerinin sınırlı kalacağı varsayılarak tahminler ve öngörüler yapıldığı vurgulandı. Yine de en önemli riskin yaşanan gelişmelere bağlı olarak özel sektörün kredi ihtiyacını karşılamasında çıkacak sorunlar olduğu ifade edildi. Bu arada TÜİK raporunda sadece genel ekonomik verilere yer verdi.

TÜİK, son iki yıldır kamuoyunda yankı bulan ve asgari ücretin üzerinde kalan asgari geçim sınırı rakamını ise komisyonun 22 Aralık'taki toplantısında sunacak. TÜİK 2008'de bir kişi için asgari geçim rakamını 640 YTL olarak belirlemişti.

Haber Türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber