22 e-devlet hizmetine tek noktadan ulaşılabilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2008 14:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı 'e-Devlet Kapısı Projesi, www.türkiye.gov.tr hizmete açıldı. Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı projeyle ilgili bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, proje kapsamında ilk başta 22 kamu hizmetinin sunulacağını ve bu sayının zaman içerisinde artacağını söyledi.

MEB Şura Salonu'nda yapılan açılış töreninen Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet bakanları Mehmet Şimşek ve Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Rabıta ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, milletvekilleri ve bürokratlar katıldı.

Binali Yıldırım buradaki konuşmasında, kamu kurumlarının elektronik hizmet konusunda istekli olmalarının projenin yaygınlığını ve başarısını önemli ölçüde etkileyeceğine işaret ederek, 'e-Devlet Kapısı'nın açılışının Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Bilgi toplumunda vatandaşların elektronik ortamda devlete erişebildiğini, ticari işlemlerini elektronik ortamda yapabildiğini ifade etti. Vatandaşın 7 gün 24 saat bütün işlemlerini elektronik ortamda yapabildiğini kaydetti.

Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan 'e-Dönüşüm İcra Kurulu'nun, 111 eylem planından birinin de bu proje olduğunu kaydetti. Türkiye'de yaklaşık 8 bin kamu kurumunun elektronik ortamda vatandaşı bilgilendirdiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Ancak bu gelecek için çok büyük bir tehlike taşıyor. Hizmetlerin farklı kapılardan verilmesi, 'bürokrasiden kurtulalım' derken yeni bir bürokrasi yaratır. Bu nedenle tüm hizmetlerin verilebileceği tek bir kapı oluşturuldu. Bu projenin açılışıyla her işin bittiğini asla ve asla söylemek istemiyoruz. Asıl iş şimdi başlıyor. Bu alt yapıya bütün bakanlıkların, kuruluşların ve tüzel kişiliklerin gerekli hizmetlerini koyması gerekir. Bunun için zihniyet dönüşümü gerekli. Eski alışkanlıkların silinip yenilerinin yerleştirilmesi gerekli."

Bakan Yıldırım, elektronik ortamda kamu hizmetlerinin yaygınlaşması için hukuki düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek, kamu sisteminin sanal ortamda hizmet vermeye uygun olmayan bir mevzuat alt yapısına sahip olduğunu kaydetti. Bu konuda yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret ederek, "Tek bir esas belirlenmeli. Vatandaş her yerde, her işlem için TC Kimlik Numarası dışında başkaca bir ihtiyaç olmadan bilgiye erişmeli, işlemlerini yapabilmeli ve sonucu eline verilmeli. e-Devlet Kapısı'nın amacı budur, bunun için hazırlanmıştır." dedi. Yıldırım, e-Devlet Kapısı'ndan 2013'e kadar vatandaşların en az yüzde 50'sinin hizmet almasını amaçladıklarını da dile getirdi.

TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay da törende yaptığı konuşmada, projenin bilgi toplumu olma yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti. Projenin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi veren Dalbay, vatandaşların 'www.türkiye.gov.tr' portalının 'devlet', 'iş', 'vatandaş' bölümlerinden bilgi edinebileceklerini, şifre, elektronik imza ve mobil elektronik imza ile de hizmet alabileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber