Fıtığı önlemek kişinin elindedir

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 19 Aralık 2008 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Fıtığı önlemek kişinin elindedir. Ağır kaldırmayın, uzanmayın, egzersiz yapın ve ırsi olup olmadığını kesinlikle araştırın.

Sağlığımızın kıymetini ancak onu kaybettikten sonra anlıyoruz. Fakat önemli olan hastalığa yakalanmadan önce gerekli olan tedbirleri alarak bel fıtığına yakalanma riskini en aza indirmektir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bel fıtığına da yakalanmamak en iyisidir. Yani tedbirler hastalığa yakalanmadan önce alınmalıdır. Kişi hiçbir zaman çok ağır bir yükü kaldırmamalı, bir yük kaldıracaksa mutlak surette dizlerini kırarak o cismi yerden almalı ve o şekilde kaldırmalıdır. Yani belden eğilerek kaldırmamalıdır. Uzanarak hiçbir cismi almamalıdır. Mesela raftan kitap alırken uzanmamalıdır. Daima cisimlere yaklaşarak, arada mesafe bırakmaksızın almalıdır. Sağlıklı iken bel ve karın adalelerini güçlendirici egzersizler yapmak yararlı olur. Fakat bunları yapmak bel fıtığı olmayacağımız anlamına gelmez. Genetik faktörler, kişiye ait durumlar da bu hastalığın oluşmasında rol oynar.

İŞTE FITIKTAN KURTARAN ÖNLEMLER

* En etkili önlem, her gün yapılan bilinçli egzersiz.

* Vücut ağırlığınızı idealin üzerine çıkarmamaya özen gösterin.

* Başınızdan yükseğe uzanmayın.

* Mobilya ve ağırlıkları kendinize doğru çekmeyin, mecbursanız itin.

* Aşırı bedensel yorgunluklardan kaçının.

* Vücudunuzu herhangi bir pozisyonda uzun süre hareketsiz tutmayın.

* Yattığınız yer sert olmalı, tercihen vücudunuzun en rahat ettiği gibi uyuyun ama bir yanınıza yatabiliyorsanız daha uygun olur.

* Otomobil kullanırken koltuğunuz direksiyona mümkün olduğunca yakın olsun.

* Otomobilde bel desteği varsa kullanın, yoksa ince bir yastıkçık koyun.

* Gün içinde herhangi bir yerde otururken dizlerinizin kalçanızdan daha yüksek olmasına özen gösterin. Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu oturduğunuz yerde ayaklarınızı bir sehpanın veya taburenin üzerine kaldırmanızdır. Bu destek yoksa ayak ayak üstüne atın. Ayaklarınızı dümdüz ileri uzatarak oturmayın.

* Ayağa kalkarken belinizi bükmeyin. Oturduğunuz yerin kenarına gelip gerekirse ellerinizle yandan destek alıp dik bir şekilde kalkın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber