Kanser şarlatanlarına dikkat edin

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Aralık 2008 20:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Piyasadaki binlerce ürün sizi yanıltıyor. Kanserden korunmanın yolu, günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yemekten, yağdan düşük, lifçe yüksek diyetten ve kırmızı eti ?haftada bir' tüketmekten geçiyor.

SEBZE VE MEYVELİ DİYET YETERLİ

KANSER, önlenebilir bir hastalık. Ancak kanserden korunmak konusunda deyim yerindeyse her kafadan bir ses çıkıyor. Artık ne yiyip içeceğimizi dahi şaşırıyoruz. Hatta kanserden koruduğu iddiasıyla satılan ürünlerin oluşturduğu milyonlarca dolarlık pazar, hepimizi dolandırıyor! Antalya'da devam eden 2. Prevantif (Koruyucu) Onkoloji Sempozyumu kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.)Medikal Onkoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, bu konuya son noktayı koydu. Prof. Dr. Çelik, ?Kanserden korunma konusunda toplum yanlış bilgilendiriliyor! Bilgi kirliliğine maruz kalıyor. Kanserden korunmak için ?tek ve geçerli' beslenme önerisi şudur: Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze içeren, yağdan düşük, lifçe yüksek diyet yapın, kırmızı eti haftada birden fazla tüketmeyin. Bu cümleye bir kelime dahi eklemek ya da çıkarmak bilimsel olarak doğru değil' diye konuştu.

ŞİŞMANLIK TETİKLİYOR

Her türlü meyve ve sebzenin bu öneriye dahil edilebileceğini belirten Prof. Dr. Çelik, yiyecek maddelerini tek tek ele alınarak kanserden korunma etkisinin öne çıkarılmasının çok yanlış ve hatta tehlikeli olduğunu vurguladı. Doğru mesajın ?İçeriğine bakılmaksızın her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebzeyi tüketmeyi alışkanlık haline getirecek bir yaşam biçimi oluşturmak' şeklinde alınması gerektiğini söyleyen Çelik, ?Şişmanlık kanseri arttıran bir etmen. Zararsız olduğu, kolesterol içermediği söylenen yağlı gıdalar (zeytinyağı veya kuruyemis de dahil) çok miktarda alınması obeziteye yol açabilir' dedi.

Yemeği abartmayın

İnsanların kanserden korunmak için yedikleri besinleri de bir ilaç gibi algıladıklarını kaydeden Çelik, öncelikle bu ayrımın iyi yapılması gerektiğini bildirdi. ?Kansere iyi geliyor' diye satılan bazı bitki ya da sebzelerin çok fazla tüketildiğinde farklı hastalıklara yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, ?Örneğin cevizi her gün tüketirsek içindeki yağ yüzünden obeziteye neden olabilir, soya meme kanserine neden olabilir. Sigara içen insanlara her gün havuç yemesini söylerseniz, havucun içinde bulunan bir maddeden dolayı ölüm riski artabilir' dedi.

ÖNLEM İÇİN İLAÇ YOK

AZ miktarda bile olsa alkol kanserojen etki gösterir. Kanserin önlenmesi için herkesin kullanacağı bir ilaç yok! Piyasada birçok ürün satılıyor. Bunlar kanseri önlese, bugün birçok ilaç devi şirket o ürünü ilaç haline getirirdi. Yani piyasada ?kanseri önlüyor' diye satılan birçok bitki veya ürün halkı kandırmaktan dolandırmaktan başka bir şey değil.

ÖZLEM YURTÇU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber