Milletvekillerinden çarpıcı 'maaş' yorumları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, milletvekili maaşlarının düşük olduğu yönündeki serzenişine vekillerden de destek geldi. Bazı milletvekilleri, mevcut şartlarda iyileştirme beklemediklerini ancak bürokratların yüksek maaşlarının da rahatsız edici olduğunu söylediler.

TBMM Başkanı Toptan, milletvekili maaşlarının kamu görevlilerinin aldıkları ücretler arasında 30. sıraya kadar düştüğünden yakınmıştı. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan milletvekillerinden maaş tartışmasıyla ilgili ilginç yorumlar geldi. MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, "Para benim için söz konusu değil. Ne aldığım veya ne alacağım konusunda yorum yapmak istemiyorum. Yeter ki aldığımız parayı hak edelim ve milletimize hizmet edelim" dedi.

MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan ise, milletvekili maaşlarının yükseltilmesi gerektiğini belirterek, milletvekillerinin masraflarının çok olduğunu vurguladı. Bukan, "İllerine gidişleri, gelişleri, yakıt ücretleri, gelen misafirleri. Milletvekilleri parasız kalmamalı, mahcup olmamalı. Milletvekillerinin milletin işine bakması gerekir. Ben kendi işlerimi bir kenara bıraktım, milletvekilliği görevimi yapıyorum" diye konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, milletvekilleri maaşlarıyla ilgili, "Milletvekili maaşları düşük desem milletvekilleri doymuyor diyorlar, yüksek desem başka şey söylüyorlar. Şurası muhakkak ki milletvekillerinin maaşları bugünkü şartlarda ve Türkiye'deki milletvekilliğini göz önüne alırsak milletvekili gibi yaşamasına olanak sağlamıyor" değerlendirmesini yaptı. MHP Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun da, milletvekillerinin maaşlarının az olabileceğini ama asgari ücrete göre çok fazla olduğunu söyledi. Coşkun, "Onun için bu görevi seçen buna da katlanacak" dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, maaşların düşük olduğu görüşüyle ilgili, "Görüyorsunuz hal-i perişanımızı. 30. sıraya kadar düşmüşüz. Pek çok bürokrat bizim üstümüzde maaş alıyor. Alsınlar, ne yapalım. Allah bereket versin. Pek çok arkadaşı biliyorum, maaşları yetmiyor. Şikayetçiler. Özellikle doğu ve güneydoğudan gelen milletvekillerinin çok misafirleri geliyor" yorumunda bulundu. Personel politikasında yapılacak bir değişiklikle bürokrasideki maaş yüksekliğine çekidüzen verilmesi gerektiğini belirten Hasgür, milletin seçtiği vekiller 30. sırada maaş alırken atanmış kişilerin ilk sıralarda yer almasının çok doğru olmadığını ifade etti. Hasgür, "Türkiye'nin genel ekonomik şartları içinde bunu belli seviyelere çekmek lazım. Milletvekillerinin bile almadığı bir maaşı bürokratların, bir kısım yüksek memurların almasının, memurlar arasındaki uçurum denebilecek oransızlığın ortadan kaldırılması lazım" şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, milletvekili maaşlarının 30. sırada değil 120. sırada olması gerektiğini belirtti. Toplumun yaşam koşullarına bakıldığında o yaşam koşullarını iyileştirme noktasında Parlamento'nun üzerine düşeni yapmadığı için bu yeri bile hak etmediğini savunan Soysal, milletvekili maaşlarının çok daha düşük yerlerde olması gerektiğini söyledi. Soysal, "Parlamento önce halkın sorunlarına çözüm bulmak zorundadır. Parlamento yaşam koşullarını iyileştirecek, insani, çağdaş bir yaşam koşulunu insanlarımızın önüne sereceğiz. Ondan sonra oturup kendi sorunlarımızı konuşacağız. Bugün baktığımız zaman 30. sıra değil 129. sıra bile olsa Parlamento bunu hak etmiştir" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, herkesin eline geçen paraya göre davranmayı bilmesi halinde sıkıntıya girmeyeceğini vurguladı. Memurluktan geldiğini hatırlatan Ergin, "Memurken de iyi kötü geçiniyorduk, şimdi milletvekiliyken de iyi kötü geçiniyoruz" dedi. Halkta, milletvekillerinin maaşlarının çok yüksek olduğu yönünde bir izlenim olduğuna işaret eden Ergin, rakamın yüksek göründüğünü ama birçok çalışanın maaşına bakıldığında milletvekilinden fazla olduğunun da ortaya çıktığını belirtti. Ergin şunları kaydetti:

"Böyle bir karşılaştırma yapıldığı zaman milletvekillerinin maaşlarının fazla olmadığı ortaya çıkıyor. Milletvekilleri maaşlarıyla çok çeşitli harcama yapmak zorunda kalıyor. Düğün olacak çiçek gidecek, altın takılacak, vatandaş geliyor cebimde para yok diyor. Vicdan sahibi bir insan olarak ona gerekli desteği veriyorsunuz. Ben milletvekillerinin maaşlarının değil, gerçekten bu millet için çalışıp çalışmadıklarının söz konusu edilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ben kendi adıma aldığım maaşla geçiniyorum. 8 bin YTL dolayında alıyoruz. Geçiniyoruz, niye geçinmeyelim."

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise, milletvekillerinin maaşlarının artırılmasının mevcut ekonomik koşullarda kamuoyu tarafından pek uygun karşılanmayacağına işaret etti. Ekonomik krizin olduğu bir süreçten geçtiklerine işaret eden Ersin, "İnsanlar çok zorlukla yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Bu koşullarda milletvekili maaşlarına zam yapmak hem milletvekilleri için büyük sıkıntı yaratır hem de Meclis'in saygınlığı bakımından hoş bir görüntü olmaz. İhtiyaç olup olmadığı ayrı bir konu. İhtiyaç varsa bile onun zamanı bugün değil. Adaletsizliği yaratan bürokratların aldığı yüksek ücretler. Milletvekillerinin birkaç misli maaş alan bürokratlar var. Bunlar milletvekillerinin emrinde olan kişiler, ama daha yüksek maaş alıyor. Özlük haklarıyla ilgili bir düzensizlik var. Bu konuda ciddi bir reforma ihtiyaç var. Çok yüksek maaşlar göze batıyor ve kamu vicdanını rahatsız ediyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber