İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS'de belediyeleri tercih adaylara uyarı... Belediyeler prim borcunda ilk sırada

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir ilke imza atarak, prim borcu 75 bin YTL'den fazla olan işverenleri kamuoyuna açıkladı.

Borcunu ödemeyen kurumların başında belediyeler geliyor. Listenin ilk 12 sırasını yerel yönetimler oluştururken SGK'ya 75 bin yeni lira ve üzerinde borcu bulunan işveren sayısı 5 bin 390. Bu kurumların ödemediği prim tutarı ise bir milyar 977 milyon 449 bin YTL. En fazla borcu bulunan kurum 36 milyon 137 bin yeni lira ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Listede, Star Televizyonu da 8 milyon 220 bin YTL'lik prim borcu ile dikkat çekiyor. Listeye yanlışlıkla girdiğini iddia eden kurum ve kuruluşların 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. SGK, prim borcunu tahsil edemediği kurumları kamuoyuna ilan ederek alacaklarını daha kolay toplamayı planlıyor.

Prim borçluları listesinde özel şirketlerden üniversitelere, spor kulüplerinden, belediyelere kadar pek çok kuruluş bulunuyor. Toplam 283 kurumun borcu bir milyon yeni liranın üzerinde. Belde belediyeleri bile 1 milyon YTL'ye kadar varan prim borçlarıyla dikkat çekiyor. Kimi belediyelerin, prim borçlarını neredeyse hiç ödemedikleri görülüyor. Listede Ankara Büyükşehir Belediyesi yer almazken Çankaya Belediyesi'nin borcu 7 milyon 554 bin YTL. Özel sektörde ise en çok borcu bulunan şirket 12 milyon 229 bin yeni lira ile Hüstaş AŞ. Bu şirketi, 11 milyon YTL ile Nabay Tekstil ve Yarpaş Gıda takip ediyor. İşçilerin hakkını savunmak için kurulan Türk-İş'e bağlı Tarım Orman-İş Sendikası'nın ise personelinin 324 bin yeni lira tutan sigorta primini yatırmaması dikkat çekiyor.

Prim alacaklarının tahsil edilememesi, sosyal güvenlik açıklarının en önemli sebeplerinden biri. Kurum, Bağ-Kur başta olmak üzere prim tahsilatında önemli sıkıntı yaşıyor. Devlet, zaman zaman çıkarılan prim aflarıyla alacaklarını tahsil etme yoluna gidiyor. Son olarak 28 Mayıs'ta çıkarılan prim affıyla, kurumun 23 milyarlık alacağı yeniden yapılandırılmıştı. Tahsilatın tam gerçekleşmesi durumunda bu aftan kurumun kasasına iki yıl içinde 14,5 milyar YTL girecek. Şimdiye kadar tahsil edilen rakam 5,5 milyar yeni lirayı aştı.

PRİM BORÇLULARI

Kurum - Borç

Kocaeli Bş. Bel. - 36,1

Adana Bş. Bel. - 30,2

Batman Bel. - 28,8

Zonguldak Bel. - 19,7

Van Bel. - 16,5

Sakarya Bş. Bel. - 16,3

Ordu Bel. - 14,5

Yüreğir Bel. - 14,4

Karasu Bel. - 13,3

Yenişehir Bel. - 12,9

(*) Milyon YTL, Kaynak: SGK

Listenin tamamına ulaşmak için tıklayın...

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber