Yargıtay ?lan'ı tahrik sebebi saydı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

ASKERİ Yargıtay, Başbakan Erdoğan'ın Mersinli çiftçi ile girdiği diyaloğa da damgasını vuran ?lan? sözcüğünü, ?tahrik? nedeni saydı. Askerlerin huzurunda kendisine ?lan? diyen bölük asteğmenine küfür eden sanık başçavuşa ?hakaret? suçundan verilen ceza, ?suçun tahrik altında işlendiği? gerekçesiyle indirildi. Karar gerekçesinde bu sözün ?nankörlük, lanetleme ve beddua? anlamına geldiğine dikkat çekildi.

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nun kararına konu olay 2002 yılında yaşandı. Görev yaptığı birlikteki askerleri kendisine haber vermeden görev yerlerine gönderdiği gerekçesiyle bölük astsubayına tepki gösteren asteğmen, ?Buranın komutanı benim, benden habersiz göreve gönderemezsin lan? diye bağırdı. Sinirlenen astsubay da asteğmene küfür etti.

Asteğmenin şikayetçi olması üzerine astsubay hakkında ?üste hakaret? suçundan dava açıldı. Davaya bakan Askeri Mahkeme, sanık astsubayı ?hakaret? eyleminden suçlu buldu. Ancak mahkeme, ?lan? sözünü ?tahrik? nedeni sayarak sanık astsubayın cezasında indirime gitti. Karar, davanın temyiz incelemesini yapan Askeri Yargıtay Daireler Kurulu tarafından da yasaya ve usule uygun bulunarak onandı.

Askeri Yargıtay'ın karar gerekçesi özetle şöyle: ?...Halk dilinde ?lan' olarak kullanılan kelime, ?vefasızlık, samimiyetsizlik, nankörlük, beddua, lanetleme' anlamına gelmektedir. Sanığın, askerlerin huzurunda küçük düşürüldüğü, vakar ve haysiyetine tecavüzde bulunulduğu tartışmasızdır...?

Ersin BAL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber