AOÇ'ye 500 bin fidan dikilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 5 yıl sonra, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 33,2 bin dekar olan arazisinin 21 bin dekarının ağaçlandırılmış olacağını söyledi.

Eker, 1983'ten sonra, AOÇ'den bir karış arazinin bile amaç dışı kullanım amacıyla verilmediğini bildirdi.

AOÇ'de, 17 bin 500 dekarlık alanda, 5 yıl süreyle ağaçlandırma, fidan bakımı ve rehabilitasyon çalışması yapılmasına ilişkin protokol, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından, çiftlik içinde bulunan Atatürk Evi'nde imzalandı.

Protokolün imzalanmasından önce, AOÇ Merkez Lokantası'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eker, Atatürk'ün kurduğu yıllarda 55 bin dekar olan AOÇ'nin arazisinin 33 bin dekara düştüğünü belirterek, kalan bölümün, çiftliğin kuruluş amaçlarına uygun şekilde, vatandaşlara yeşil alan olarak hizmet vermek üzere değerlendirileceğini söyledi.

"AOÇ'nin arazilerinin amacına uygun kullanılmadığı, ağaçlandırma yapılmadığı" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Eker, 1925'ten 2000 yılına kadar 4 bin dekar alanda ağaçlandırma yapıldığını ve 70 bin ağaç dikildiğini hatırlatarak, 2002-2008 döneminde ise 9,7 bin dekar alanda 1,2 milyon fidan dikildiğini bildirdi. Bu yıldan itibaren 5 yılda 7,3 bin dekar alanda 500 bin fidan daha dikileceğini belirten Eker, böylece 17 bin dekar alanda 1,7 milyon fidan dikilmiş olacağını söyledi.

Çiftliğin arazilerinin hangi dönemde, kimlere ve nasıl verildiğinin belli olduğunu, en son 1983 yılında bazı kurum ve kuruluşlara, bakanlıklara arazi verildiğini anlatan Eker, "1983'ten sonra, AOÇ'den bir karış arazi bile amaç dışı kullanım amacıyla verilmedi. Kalan araziyi en iyi şekilde muhafaza etmek için uğraşıyoruz" dedi.

AOÇ'de tarımsal üretime de önem verdiklerini kaydeden Eker, süt ürünleri tesisinin yenilendiğini, meyvesuyu ve bal tesislerinin de yenileneceğini kaydetti.

Bir soru üzerine, kentsel ulaşım çerçevesinde AOÇ arazisinin Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmasına imkan tanıyan kanun kapsamında şimdiye kadar herhangi bir tahsis veya aktarım yapılmadığını bildiren Eker, bu kanun çerçevesinde devredilecek araziyi, belediyenin ancak kamu yararı için kullanabileceğine, hiçbir şekilde ticari amaçlar için kullanamayacağına işaret etti.

Konuşmalardan sonra, AOÇ içindeki Atatürk Evi'ne geçildi. Burada Bakan Eker ve Bakan Eroğlu, AOÇ'de ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin protokolü imzaladı. Eroğlu, vatandaşlardan, yılbaşı nedeniyle çam kesmek yerine fidan dikmelerini isterken, Bakan Eker, yılbaşında süs için plastik çam fidanı kullanılabileceğini kaydetti.

İmza töreninden sonra Atatürk Evi'ndeki ziyaretçi defterine yazı yazan iki bakan, ardından evin bahçesine kendi adlarına birer fidan diktiler.

Bakan Eker, bundan sonra Atatürk Evi ziyaretçilerinden ücret alınmayacağını da bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber