Doğalgaz faturasını düşürmenin püf noktaları

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Aralık 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaza 11 ayda yapılan yüzde 75'lik zam, kış aylarının gelmesiyle birlikte faturaları kabartmaya başladı. Geçen yıl kışın ortalama 250 yeni lira ödeyen bir abonenin faturası bu yıl 400 yeni liraya kadar çıkıyor.

Kabaran faturalar, doğalgaz kullanımında tasarrufun önemini artırdı. İGDAŞ ve Makine Mühendisleri Odası gibi sektörün önde gelen kuruluşları, dikkatli olunması halinde doğalgaz faturasını yarı yarıya azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Isı kaybının önüne geçmek için öncelikle evin yalıtımına önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan yetkililer, doğalgazla çalışan cihazların kullanma yöntemlerinin iyi öğrenilmesi ve bakımlarının yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kriz, yeni gaz aboneliğini azalttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği'ne üye 59 doğalgaz dağıtım şirketi temsilcisi ile bir araya geldi. Önceki gün Enerji Bakanlığı'nda yapılan toplantıda, Bakan Güler, şirket temsilcilerine sektördeki gelişmeleri, yaşanan sektörel sıkıntıları, bu yıl yapılan yatırımları, yatırımların ne seviyeye ulaştığını ve 2009 yılındaki beklentilerini sordu. Şirket temsilcileri de gelecek yıl yatırım ve diğer çalışmalarla ilgili neler yapacaklarını ve yaşadıkları sorunları dile getirdi. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, Bakan Hilmi Güler başkanlığında çok verimli bir yıl sonu değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi. Türkiye'de doğalgaz dağıtımı konusunda bugüne kadar çok büyük yatırımlar yaptığını ve şu an itibarıyla şirketlerin toplam 8 milyona yakın aktif evsel abonesi bulunduğunu vurgulayan Kazancı, "Ekonomik kriz sebebiyle özellikle evsel abonelerimiz 'bekle gör' sürecine girdiler ve yeni abone alımları biraz yavaşladı. Bunları yakından izliyoruz, sayın bakan da yakından izliyor. Bize bu konuda da neler yapabileceklerini sordular. Biz özellikle BOTAŞ'ın talepleri konusunda biraz daha toleranslı davranılması gerektiğini söyledik." şeklinde konuştu. Ankara, aa

Türkiye, indirimi Zaman'dan öğrendi

Yılbaşından bu yana petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yüzde 75 oranında artan doğalgaz fiyatında 1 Ocak'ta indirim yapılması bekleniyor. Zaman'ın dün manşetten duyurduğu indirim haberi büyük ilgi uyandırdı. Televizyonlar ve internet siteleri söz konusu bilgiyi kamuoyuna Zaman'ın haberinden aktardı. Habere göre, petrol fiyatlarının 40 doların, dolar kurunun da 1,5 YTL'nin altına düşmesi, gazda indirimi gündeme getirdi. Hazine ve Enerji Bakanlığı arasında bir süredir devam eden tartışma sonucunda doğalgaz fiyatlarının ocak ayında yüzde 10-20 arasında indirilmesi kararlaştırıldı.

Elektrik dağıtım şirketleri zam istemiyor

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ)'nin yeniden yapılandırılmasıyla oluşan 20 elektrik dağıtım şirketi, 1 Ocak 2009'dan itibaren uygulanacak elektrik tarifeleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'na başvurdu. Dağıtım şirketleri yeni dönemde uygulanacak elektrik tarifeleri için herhangi bir zam veya indirim istemedi. Enerji Üst Kurulu, şirketlerin 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere uygulayacakları tarife tekliflerini bugünkü toplantısında görüşerek karara bağlayacak. Şirketlerin herhangi bir artış talebinde bulunmaması zam yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Elektrik fiyatlarında 5 yıl fiyat artırımı yapılmazken, ilk zam konutlarda yüzde 19,5, sanayide yüzde 14,2 olmak üzere 1 Ocak 2008'de yapılmıştı. 1 Temmuz'da konutlara yüzde 20,99, sanayiye yüzde 21,56, 1 Ekim'de de konutlarda yüzde 9,07, sanayide yüzde 6,64 zam yapılmıştı. Ankara, Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber