Memur adayları için KPSS tercih rehberi (2)

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Aralık 2008 06:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS'de hata yapmayın 2010'a kadar başvuru yok

Memur olmak isteyen adaylar KPSS Rehberi dosyası (1)

5 Ocak 2008'e kadarki başvurularda tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerekiyor. KPSS tercih rehberinin bugünkü bölümünde memurlar.net gelen soruları cevaplıyor.

Bu yıl sınava giren adaylar için önemli bir değişiklik yapıldı. Yerleşen adaylar 2010'a kadar ÖSYM tarafından yapılan tercih işlemlerine katılamayacakmış. Nedir bu konunun detayı?

2008 yılının başında önemli bir değişiklik yapıldı. Daha önce ÖSYM yerleştirmesi sonrasında ilgili Bakanlıkça ataması yapılan kişiler, kütükten düşülüyor ve tercih işlemlerine bir daha katılamıyordu. Şimdi ise bu kural atanıp atanmadığına bakılmaksızın ÖSYM tarafından yerleştirilen tüm adaylara uygulanacak. Bazı adaylar, nitelikleri tutmamasına rağmen tercih yapabiliyor veya ÖSYM yerleştirmesi sonrasında keyfi olarak göreve başlamıyordu. İşte bu düzenleme ile artık bu suiistimallerin önüne geçilecek. Ancak bu uygulamadan haberdar olmayan adaylar kasıtlı olmasa dahi mağdur olacaktır. Bu nedenle bir kez daha adaylara niteliklerini taşımadıkları kadroları tercih etmemeleri uyarısında bulunuyoruz.

Bir örnek verelim: 2008 KPSSP94 puanıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na teknisyen olarak yerleşen bir elektrik teknisyeni, bu kadroya gidip başlasa da başlamasa da veyahut da aslında elektrik teknisyeni değil de lise mezunu olmasına rağmen şartlarının tutmadığı bir kadroyu tercih etmiş olsa da, ÖSYM tarafından 2010 yılına kadar yapılacak KPSS tercih işlemlerine başvuramayacaktır.

ÖSYM HER ŞEYİ BİLMİYOR

Burada o zaman adayın nitelikleri öne çıkıyor. ÖSYM neden nitelikleri daha ilk aşamada elemiyor ki?

Evet bu büyük bir handikap... ÖSYM bu konuda kendini geliştirmedi. Örneğin MEB öğretmenlik atamalarında; artık bir kişinin askerde olup olmadığı, sabıka kaydı bulunup bulunmadığı gibi birçok husus online bilmekte ve adayı daha baştan tercih işlemlerine sokmuyor. ÖSYM ise beyanla işlem yürütmektedir. ÖSYM hangi adayın ne sertifikası var bilmemektedir. Kişi askerde mi değil mi, bakaya mı kaçak mı bilmemektedir. Sadece adayın beyanını esas almaktadır. Bu da suiistimallere kapı aralamaktadır. Bazı adaylar istenen niteliği karşılamamasına rağmen tercih yapmaktadır. Ancak, puanı yüksek olan bu kişi eğer yerleşirse ataması yapılmayacak ve yeni uygulama gereğince 2010'a kadar KPSS tercih işlemlerine (memur ve 399'a tabi sözleşmeli) katılamayacaktır.

Bir kez yerleşen bir daha hiçbir kadroya mı başvuramayacak?

İki kez yerleşememe kuralı şu şekildedir: ÖSYM tarafından bir kadro veya sözleşmeli pozisyona yerleştirilen bir aday 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak tercih işlemlerine bir daha katılamayacaktır. Ancak bu uygulama sadece ve sadece ÖSYM tarafından yürütülen KPSS yerleştirmelerindeki 657'e tabi memur ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonları kapsamaktadır. Oysaki çok farklı personel alım şekilleri bulunmaktadır.

İki kez yerleşememe kuralının uygulanmadığı personel alım şekilleri şunlardır:

1- İŞKUR'ca yürütülen işçi alımları,

2- ÖSYM tarafından yürütülsün veya yürütülmesin 4/B'li personel alımları,

3- Askeri personel ve akademik personel alımları,

4- Zabıta memuru ve itfaiyeci alımları,

5- Adalet Bakanlığı'nca ilan edilen tüm memur alımları,

6- Askeri kurumların memur alımları.

ÖSYM tarafından yerleştirilen bir aday yukarıdaki 6 personel alım şekline başvuru hakkını kaybetmemektedir. Yani ?İki defa yerleşememe' kuralı bu ilanlara başvurmaya engel değildir.

KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Şu an memur veya başka bir statüde çalışanlar da başvurabilecek mi?

Uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığının açıklamalarına göre çalışanlar da KPSS'ye girebilmekte ve KPSS tercih işlemlerine katılabilmektedir. İki başlık altında çalışanların başvurusunu açıklayacak olursak;

1- Memur olarak çalışanlar: 657'ye tabi memur statüsünde çalışanlar KPSS tercih kılavuzunda yer alan memur kadrolarını tercih edebilecekleri gibi 399'a tabi sözleşmeli pozisyonları da tercih edebilecektir. Memur olarak çalışanlar başka bir memur kadrosunu tercih edip, bu memur kadrosuna yerleşmeye hak kazandığında 657'deki hükümlere göre çalıştığı kurumun geçiş için onay vermesi gerekmektedir. Ancak memur olarak çalışanlar, 399'a tabi bir sözleşmeli pozisyonu tercih eder ve bu sözleşmeli pozisyona yerleşirse bu halde geçiş için çalışılan kurumun onayına ihtiyaç yoktur. Kişi memuriyet görevini bırakarak sözleşmeli göreve başlayabilir.

2- Sözleşmeli, işçi ve akademik personel olanlar: Bu statüde olanlar memur değillerdir. Bu nedenle bu kişiler KPSS tercih kılavuzunda yer alan memur kadrolarını da tercih etseler, sözleşmeli pozisyonları da tercih etseler, yerleşmeleri halinde çalıştıkları görevleri bırakarak geçiş yapabilirler. Tercihte nelere dikkat edilmeli?

KPSS tercihi yaparken ana kural, çok sayıda adayı dışarıda bırakacak şekilde tercih yapılmasıdır. Zira yarışılacak aday sayısı ne kadar az ise bir kadro veya pozisyona yerleşmek o kadar kolay olacaktır. Bu nedenle adayların, mümkün olduğunca sahip oldukları nitelikleri arayan kadroları tercih etmesi gerekmektedir. Örneğin bir elektrik teknikerinin sadece kendi mezuniyetini yazan kadrolara başvurması, ?önlisans mezunu' olma şartını arayan kadroları ise tercihlerinde yer vermemesi gerekmektedir. Zira elektrik teknisyenliğine başvurabilecek kişi sayısı örneğin 10 bin kişi ise, ?Önlisans mezunu olmak' şartını taşıyan aday sayısı 300 bindir. Askerliğini fiilen yapmış şartını istemeyen kadrolara başvurabilecek kişi sayısı örneğin 100 bin iken, askerlik şartı isteyen kadrolara başvurabilecek kişi çok azdır. Yarışılacak adayların, yaş, cinsiyet, belge sahibi olma gibi diğer kriterler de göz önüne alınarak azaltılması gerekmektedir.

Mezun değilseniz başvuru yapmayın

MEZUN olacağını tahmin ederek sınava giren ancak mezun olmayanlar ne yapacak?

Adaylar, KPSS'ye sınav kılavuzunda yer alan açıklamalar doğrultusunda lisans, önlisans veya ortaöğretim düzeyinden girmiştir. KPSS tercih kılavuzunda adayların, tercihlerin internet üzerinden girileceği tarihe kadar istenen koşulları karşılamaları gerektiği hükmü yer almaktadır. Buna göre lisans düzeyinde sınava giren ancak mezun olamayan bir adayın tercihte bulunmaması gerekmektedir. Tercih işlemleri 2010 yılına kadar devam edeceği için adayın mezuniyet sonrasındaki tercih işlemlerine katılması gerekmektedir.

Öğrenim durumu değişenler yine de başvuru yapabilecek mi?

En sık dile getirilen hususlardan birisi de değişen öğrenim durumlarıdır. Bazı adaylar sınava lise düzeyinden girmiş olmasına rağmen bugün itibariyle önlisans veya lisans mezunu olduğunu belirtmekte ve bunun atanmaya engel bir durum içerip içermediğini sormaktadır. İki başlıkta açıklayacak olursak;

1- Adayların kılavuzdaki açıklamalar doğrultusunda doğru öğrenim düzeyinden sınava girmiş olması gerekmektedir. Örneğin 2008 KPSS Lisans Sınavı kılavuzunda ?2008-KPSS Lisans'a son başvuru tarihi olan 9 Mayıs 2008 tarihi itibariyle lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar önlisans veya ortaöğretim düzeyinden; 2006 KPSS Önlisans-Ortaöğretim'e son başvuru tarihi olan 27 Haziran 2008 tarihi itibariyle önlisans diploması almaya hak kazanmış adaylar ise ortaöğretim düzeyinden sınava başvuramazlar.' hükmü yer almaktadır. Adaylar bu açıklamaya göre sınava girmiş olmalıdır.

2- Sınava doğru öğrenim düzeyinden girilmiş ise sonradan ne mezunu olunduğunun hiçbir önemi bulunmamaktadır. Önemli olan doğru öğrenim düzeyinden sınava girmiş olmaktır. Sonradan elde edilen mezuniyetler KPSS sınav puanını geçersiz kılmaz.

2001, 3001, 4001 NEDİR?

Tercİh kılavuzuna baktığında, mezun olduğu bölümü göremeyen her adayın başvurabileceği kadrolar ?2001, 3001 ve 4001 Kodları' ile tanımlandı. Kodlar şu anlama geliyor:

2001: Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak

3001: Meslek yüksekokullarının herhangi bir alanından mezun olmak

4001: Herhangi bir lisans programından mezun olmak.

Bu kodlar bir bölüm tanımlaması değil öğrenim düzeyi tanımlamasıdır. Dolaysıyla karşısında bu kodlar yer alan bir kadroyu öğrenim düzeyine bağlı olmak kaydıyla tüm adaylar tercih edebilir.

YARIN: HANGİ KURUMLAR TERCİH EDİLMELİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber