Sivil MGK'dan şeffaflık gafı

Haber Giriş : 01 Aralık 2004 09:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği kapılarını basına ve Ankara'daki büyükelçiliklerin ataşelerine açarak şeffaflık mesajı verdi. Toplantıya ilk kez Vakit, Zaman, Yeni Şafak, Aydınlık gibi Genelkurmay Başkanlığı'na akredite olmayan basın kuruluşları ile İran Haber Ajansı (İrna), Arap dünyasının önde gelen haber kanalı El Cezire, Yunanistan Televizyonu Mega'nın muhabirleri ile Avrupalı ve Doğulu ülkelerin basın ataşeleri katıldı.

71 YILDA İLK KEZ

MGK'nın ilk sivil Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, yeni dönem ve vizyona ilişkin bilgi verdi. Çalışma ilkelerinin başında açıklık ve şeffaflığın geldiğine vurgu yapan Alpogan, 71 yıllık kurul tarihinde beri ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiğini hatırlattı. Yiğit Alpogan, yeni yapının 'düşünce merkezi-think tank' olarak nitelenmekle birlikte, çalışmalarının tam anlamıyla halka açık olmasının da beklenemeyeceğini ifade etti.

TUTANAK AÇIKLAMASI

Alpogan, şeffaflık ilkesi doğrultusunda geçmiş dönem MGK toplantılarının tutanaklarını da halka açmaya başladıklarını duyurdu. 1970-1972 döneminin hazır hale geldiğini belirten Alpogan, diğer dönemlerin hazırlıklarının da devam ettiğini kaydetti. Ancak basın açıklamasından sonra toplantıyı izleyen gazetecileri telefonla arayan MGK Genel Sekreterliği yetkilileri, Yiğit Alpogan'ın sözlerinin yanlış anlaşılabileceğini, kastedilenin toplantı tutanakları değil, basın bildirileri olduğunu aktardı.

2945 sayılı MGK ve MGK Genel Sekreterliği Yasası'nın 'Görüşme Tutanakları' başlıklı 10'uncu maddesi, tutanakların ancak MGK kararıyla açıklanabileceğini düzenliyor. Madde hükmü şöyle: 'MGK toplantılarında yapılan görüşmeler, MGK Genel Sekreterliği görevlileri tarafından usulüne uygun şekilde tutanakla tespit edilir. Kararların asılları ve görüşme tutanakları Genel Sekreterlik'te saklanır. Tutanaklar ve görüşmeler açıklanamaz ve yayınlanamaz. Kararlar MGK'nın vereceği karara göre açıklanabilir veya yayınlanabilir.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber