Diyanet'ten tüketim ve gösterişe karşı hutbe

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Müftülüğü, cuma namazına gelen cemaati, ?Lüks tüketim ve gösteriş? için yapılan israfa karşı hutbe ile uyaracak.

Yeni yılın ilk haftalarında müftülüğe bağlı camilerde, ?Enerji Tasarrufu ve İsraf? konulu hutbe okunacak.

Ankara İl Vaizi Fahrettin Aşık'ın hazırladığı hutbede, dünyevi ihtiyaçların karşılanmasında ölçülü davranmanın önemi konusunda vatandaşlara bilgi verilecek.

Ölçüsüzce yapılan her türlü harcamanın israf olduğu, israfın da İslam dininde haram olduğuna dikkat çekilen hutbede, Allah'ın insanları, ?Saçıp savurmaktan ve cimri davranmaktan? men ettiği belirtiliyor.

Yeme, içme ve giyimde gereksiz harcamaların yanı sıra enerjinin bilinçsizce kullanılmasının da israf olduğu ifade edilen hutbede, Türkiye'de enerji israfının göz ardı edilemeyecek seviyede olduğuna işaret ediliyor.

?MÜSRİFLİK, MÜSLÜMANA YAKIŞAN BİR DAVRANIŞ DEĞİL?

Türk kültürü ve inancında, ?Bir nehrin kenarında abdest alsanız bile, suyu israf etmeyin? hadisi şerifinin mesajı yattığı kaydedilen hutbede, aksine yapılan her davranışın, İslam dininin ?İsraf etmeyiniz? anlayışına aykırı olacağının altı çiziliyor.

İnananların her davranışının sorgulanacağı bilinciyle, Allah'ın yasakladığı şeylerden uzak durmaya özen göstererek yaşaması gerektiğine değinilen hutbede, şu ifadelere yer veriliyor:

?Günümüz toplumlarında lüks, gösteriş ve israf haddi?hesabı belli olmayan seviyelere ulaşmıştır. Atılan ekmeklerin ve dökülen yemeklerin milyonlarca aç ve açıkta olan insanlara yetecek miktarda olduğundan bahsedilmektedir. Muhtaç durumda olan insanlara yardımcı olmak yerine, müsrifliği tercih etmek, Müslüman'a yakışan bir davranış değildir.

Lüks ve gösteriş uğruna yapılan harcamalar, toplumların çöküşünde ve geri kalmasında önde gelen sebeplerdendir. Dinimiz İslam, nimetlerin israf edilmemesi konusunda bizleri uyarmaktadır.?

Ayet ve hadislerle de desteklenen hutbede, Allah'ın verdiği nimetlerden en güzel şekilde istifade edilmesi gerektiği belirtiliyor. Hutbede, nimetlerin emanet olarak verildiğinin unutulmaması, insanların sorumluluk bilinci içinde israf ve cimrilikten uzak kalarak yaşamaları gerektiği vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber