YARSAV'ın kazandığı davaya derneğe üye 11 hakim bakmış

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, yüksek yargıdaki tartışmayla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Akyol, belde belediyeleri hakkındaki kararıyla tartışmaların odağına oturan Danıştay'ın 'siyasallaşmış bir yargı organı' görüntüsü verdiğini belirtti.

Danıştay'ın 11 hâkiminin YARSAV üyesi olduğunu açıklayan Akyol, YARSAV'ın Danıştay'a açtığı davaların sıhhatini sorguladı.

Danıştay'ın belde belediyeleriyle ilgili tartışmalı kararına tepkiler sürüyor. Milliyet Gazetesi yazarı Akyol dünkü yazısında, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in 'Dönem dönem yargının siyasallaştığı eleştirilerinin yoğunlaştığını ve yargının ülkedeki gerilimin tarafı olduğu' yönündeki sözlerine yer verdi. Akyol, "Danıştay eskiden beri siyasallaşmış, daha doğrusu, kararlarında 'siyasi görüş'ün hayli etkili olduğu bir yargı organı görüntüsü vermiştir. Bu konuda elimde birçok karar ve akademik eleştiri örneği var." dedi. Yargı mensupları arasında örgütlenen YARSAV'ın Adalet Bakanlığı'na karşı açtığı bir davada dosyaya bakan Dava Daireleri Kurulu'ndaki Danıştay yargıçlarının 11'inin YARSAV üyesi olduğunu ifade etti. Akyol yazısında şunları kaydetti: "Karar YARSAV'ın talebi yönünde çıkmış ama Anayasa Mahkemesi'nden dönmüştü. Bu tür görüntülerin artması yargıya güveni daha da zedeler. Yargıdaki farklı görüşler adeta 1970'lerde polisteki Pol-Der, Pol-Bir kamplaşması gibi bir kutuplaşmaya yol açarsa felaket olur."

YARSAV'ın Danıştay'da Adalet Bakanlığı hâkim-savcı mülakatlarını iptal eden kararlar almasına, Bakan Mehmet Ali Şahin de tepki göstermişti. Şahin, şu ifadeleri kullanmıştı: "Sınav yapıyoruz, Danıştay yürütmenin durdurulması kararını verdi. Şimdi de puanlama sisteminin yanlış olduğunu ileri sürüyorlar. YARSAV diye bir dernek var. Başında da Yargıtay savcılarından bir arkadaşımız var. Onlar hemen Danıştay'a gidip ertesi gün karar alabiliyorlar. Çünkü, Danıştay'daki hâkim ve savcıların büyük çoğunluğu bu derneğin üyesi. Bir derneğin açtığı davaya, o derneğin üyeleri bakıyor. Sınav yapıyorsunuz, durduruluyor. Şimdi mülakatı kazanmış 114 arkadaş, kapı kapı dolaşıyorlar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber