Mahkeme, sendika yönetimini görevden aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2008 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyoğlu 1. İş Mahkemesi, gerekli şartlar oluşmasına rağmen genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmadığı öne sürülen Türkiye Denizciler Sendikası Yönetim Kuruluna işten el çektirdi.

Davanın karar duruşmasına, davalı sendikanın avukatı Halil Ormanoğlu ile aynı sendikanın genel kurul delegeleri olan ve aralarında Ramazan Çelik'in de bulunduğu 13 davacının avukatı Mustafa Akçay katıldı.

Hakim, Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesine yazılan yazıya cevap verildiğini ve gönderilen dava dosyasında, Ramazan Çelik ve arkadaşlarının şikayetiyle sanıklar Hikmet Turan Uzun, Şükrü Akardaş, Ömer Arıcı, Rahmi Şişman, Bülent Şenkal, Cemil Yeniay ve Hamit Kalkavan hakkında, ''hizmet ilişkisi sırasında görevi kötüye kullanmak'' suçundan dava açıldığının görüldüğünü ifade etti.

Bu davanın yargılamasının devam ettiğini belirten hakim, ayrıca dosyanın, aynı mahkemedeki başka bir dava dosyasıyla birleştirilip birleştirilmeyeceği konusunda incelemeye alındığının anlaşıldığını kaydetti.

Beyoğlu 2. İş Mahkemesine yazılan yazıya da cevap geldiğini ifade eden hakim, bu mahkemenin gönderdiği dava dosyasının incelenmesi sonucu da sendikanın üyeleri olan davacılar Hidayet Arı ve Necdet Öksüz ile Celal Bitiş'in, Türkiye Denizciler Sendikasına, şube kapama kararıyla ilgili kararın durdurulması ve 11 Ağustos 2007 tarihli olağanüstü genel kurulun iptaline ilişkin açtıkları davanın halen sürdüğünün anlaşıldığını belirtti.

Hakim, yine Beyoğlu 3. Asliye Ceza Mahkemesine yazılan yazıya cevap geldiğini açıklayarak, bu mahkemenin dava dosyasının tasdikli suretinin çıkartılarak, buradaki dosyaya konulduğunun görüldüğünü bildirdi.

Davacı avukatı Mustafa Akçay, verilen söz üzerine, gelen dosyalara bir diyecekleri olmadığını ve kendilerine göre ceza mahkemesindeki dosyaların beklenmemesi gerektiğini belirterek, ''Olağanüstü genel kurul isteme gibi hakları hiçbir zaman olmayacak. Talebimiz gibi karar verilsin'' dedi.

Davalı avukatı Halil Ormanoğlu da Akçay'ın iddialarının usule uygun olmadığını savunarak, ''Biz, ceza davasının sonucunun beklenmesini istemiyoruz. Zira o davada sunulacak belgeler müvekkillerimin mali yolsuzluk yapmadığını ortaya çıkartacaktır. Bu sebeple, ceza davasının duruşmasının yapılacağı 20 Ocak 2009 tarihinin beklenmesini istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Mahkeme, davayı kabul ederek, 2821 sayılı Sendikalar Yasası'nın 53. maddesi uyarınca, davalı Türkiye Denizciler Sendikası Yönetim Kuruluna işten el çektirilmesine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Genel Kurulu, kanun ve tüzük hükümleri gereğince en kısa zamanda toplamak ve yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işlemleri yürütmesi için bir kayyum görevlendirilmesini kararlaştırdı.

-DAVA DİLEKÇESİ-

Avukat Mustafa Akçay tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, davacıların, davalı Türkiye Denizciler Sendikasının üyesi ve genel kurul delegesi olduğu belirtilmişti. Dilekçede, mevcut sendika yönetim kurulu üyelerinin yaptıkları usulsüzlüklerin ve sendikaya verdikleri zararın 2 milyon YTL'nin üzerinde olduğu savunulmuştu.

Dilekçede, sendika genel kurulunun olağanüstü toplanması için gerekli tüm hukuki ve maddi olgular gerçekleşmesine rağmen, yetkisini kötüye kullanarak genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmadığı ve sendikal gücünü delegeler üzerinde baskı aracı olarak kullandığı belirtilen davalı Türkiye Denizciler Sendikası Yönetim Kuruluna işten el çektirilmesine karar verilmesi istenmişti.

Ayrıca dilekçede, sendika genel kurulunu, delegelerin talepleri doğrultusunda olağanüstü toplamak ve bu süreçte sendikayı yönetmek için kayyum atanması talep edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber