Başkent Doğalgaz AŞ'nin Genel Müdürünün ilginç sicili

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ocak 2009 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TOLGA ŞARDAN

Başkent Doğalgaz AŞ'nin Genel Müdürü Demir'in ?kontrolörlük? görevi sırasında Gökçek'in dosyalarını akladığı ortaya çıktı. Demir, kendi dosyasını sümenaltı edince ?açığa alındı'

Milliyet'in edindiği bilgiye göre, 1990'lı yılların başında Polatlı Belediyesi'nin hesap işleri bölümünde muhasebeci olarak görev yapan Veysel Karani Demir'in, yolsuzluğa karıştığı tespit edildi. Belediyede 1991'deki rutin teftiş sırasında müfettişler, 1989 mali yılı hesapları kontrolünde Demir'in hafriyat yapıldığını gösterir sahte faturalar düzenleyip belediye kasasından para çektiğini tespit etti. Müfettişler, Demir'in ?ihtilafen zimmet? suçunu işlediği iddiasıyla hakkında düzenlediği suç duyurusunu savcılığa gönderdi.

Suç duyurusu sırasında atama

?Zimmet? suçundan başlayan yargılaması devam eden Demir'in dosyası, Yargıtay'a geldi. Yargıtay, o dönemde yürürlükteki Memurun Muhakematı Yasası'na göre idare kurulu kararı, verilmesi amacıyla verdiği ara kararı Polatlı Kaymakamlığı'na gönderdi. Kaymakamlık da Yargıtay'ın talebini Ankara Valiliği'ne bildirip, ?muhakkik tayin edilerek istenilen kararın verilmesini? talep etti. Demir, bu süreç devam ederken, Ankara Valiliği'nde yerel yönetimlerle ilgili şikâyet, araştırma ve soruşturmaları yürütmekle görevli olan ?kontrol memurluğu?na atandı.

Kendisi sümenaltı etti

Demir, bu görevi sırasında sık sık Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi'yle ilgili dosyaları değerlendirdi. Demir, dönemin Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu tarafından ?kontrolörler başı? olarak görevlendirildi.

Polatlı Kaymakamlığı'nın valiliğe gönderdiği Demir'le ilgili muhakkik tayin edilmesini isteyen resmi talep de, görevi nedeniyle yine Demir'in kendisine ulaştı. Demir, bu yazıyı, birlikte çalıştığı bir kontrolöre vererek ?sümenaltı etmesini? istedi.

Bu gelişmeler yaşanırken, 2002'deki genel seçimlerden bir süre önce isimsiz bir ihbar mektubunun İçişleri Bakanlığı'na ulaşmasından sonra bakanlık müfettişleri, belediyede geniş çaplı inceleme başlattı. Müfettişler, iddialar arasında yer alan ?Demir'in, Gökçek'le ilgili soruşturmaları kapattığı? yönündeki iddiayı da araştırmaya başladı.

Resmi raporlara yansıyan bilgilere göre, valilikteki kontrolör kayıtlarını mercek altına alan müfettişler, Demir'in, Gökçek'le ilgili 70'e yakın dosyayı incelediğini ve hiçbirine bir suç olduğu yönünde görüş vermediğini tespit etti. Müfettişler, suç bulunmadığı kararı verilen EGO'ya yönelik bazı dosyalarla ilgili suç oluştuğunu belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Demir'in, kendisiyle ilgili dosyaya yönelik de herhangi bir işlem yaptırmadığını tespit eden müfettişler, diğer muhakkik üzerinde baskı kurup dosyanın sonuçlanmasını engellediği gerekçesiyle Demir'i ?açığa alarak? görevden el çektirdi. Emekliliğini isteyip devlet memuriyetinden ayrılan Demir, emeklilik döneminde 2002 seçimlerinde siyasi çalışmalar yürüten Gökçek'in yanında oldu.

İktisat Fakültesi mezunu olan Demir, 2007'de EGO bünyesindeki gaz dağıtım ve işletilmesinin özelleştirilmesinden sonra kurulan Başkent Gaz Dağıtım AŞ'nin genel müdürlüğüne getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber