Yerel seçim afişlerinde, unvanını kullanan avukata soruşturma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2009 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avukata, 'avukatlık' unvanı soruşturması açıldı

AK Parti Aydın Belediye Başkan aday adayı Avukat Rıdvan Eşin hakkında, seçim çalışmalarındaki afiş ve broşürlerde "avukatlık" unvanını kullandığı için Aydın Barosunca soruşturma başlatıldı.

Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen, Eşin'in bastırdığı broşür ve afişlerde "avukatlık" unvanını kullanmas ı nedeniyle, Baro Yönetim Kurulu'nun toplandığını ve bu durumun avukatlık yasası, meslek kuralları ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) reklam yasağı yönetmeliğine aykırı olduğuna karar verdiğini ifade etti.

Bu nedenle Eşin hakkında soruşturma açıldığını ve yazı lı savunma istendiğini ifade eden Germen, şöyle konuştu:

"Aday adaylığının hiç bir resmi tarafı yoktur. Sadece partiye yapılan bir başvuru vardır. Bugün bu arkadaşımız, aday adaylığı çerçevesinde avukatlık unvanını da kullanmaktır. Oysa afiş ve broşürlerde avukatlık unvanının kullanılması reklamdır ve diğer avukatlarla haksız rekabete yol açmaktadır."

Germen, yapılacak soruşturma sonunda, Eşin'e uyarıdan, meslekten ihraca kadar ceza verilebileceğini sözlerine ekledi.

Rıdvan Eşin ise, 4 Aralık 2008 tarihinde AK Parti Aydın İl Başkanlığına yaptığı başvuru ile Aydın Belediye Ba şkanlığı için aday adayı olduğunu, basın toplantısıyla bunu kamuoyuna duyurduğunu söyledi.

Daha sonra halka kendisini tanıtabilmek ve aday adaylığını duyurabilmek için afiş ve broşürler bastırdığını ve dağıttığını ifade eden Eşin, bu nedenle Aydın Barosunun hakkında soruşturma başlattığını kaydetti.

Barodan gönderilen yazıda, avukatlık yasası, meslek kuralları ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) reklam yasağı yönetmeliğine aykırı haraket ettiği belirtilerek, 10 gün içinde yazılı bir savunma gönderilmesinin istendiğini anlatan Eşin, şöyle konuştu:

"Aday adaylığı için başvururken, Aydın'a ve Aydın halkına hizmet etmekten başka hiçbir düşüncem yok, olamaz da. Ben bir kamu görevi yapmaya talibim, amacım AK Parti'nin adayı olarak seçimlere girip seçimleri kazanmak, reklam yapmak değil. Bu nedenle bastırdığım broşür ve afişlerde unvanımı kullanmam kadar doğal bir şey yoktur. Zira partimiz adayını belirlerken halk arasında anket çalışması yapacak. Bu sebeple kendimizi Aydın halkına tanıtmaya çalıştık. Aday adaylığımı açıkladığım günden beri her gün sabah saat sekizden gece yarılarına kadar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız iş elde etmek için reklam yapmak olsaydı, bu kadar mücadele eder miydik? Bağlı bulunduğum Aydın Barosu demokrasi ve hukuka inanan bir barodur. Dolayısıyla bu yanlış anlaşılmanın savunmamla beraber çözüleceğine inanıyorum. Baromun vereceği karara saygılıyım."

Avukatlık Yasası'nın 55. maddesinde "Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve harekette bulunmaları ve özellikle tabelalarında ve basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır" ifadesi yer alıyor.

Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde 1. maddesinde de "Bu yönetmeliğin amacı, bu yönetmelik kapsamında olanların, iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü girişim ve eylemde bulunmalarının önlenmesidir" deniliyor.

Avukatlık Meslek Kurallarında ise "Avukat kendisine iş sağlama niteliğindeki her davranıştan çekinir. Avukat salt ün kazandırmaya yönelen her türlü gereksiz davranıştan titizlikle kaçınmalıdır" görüşleri bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber