MEB'in 2009 özür durumu kılavuzundaki iki önemli değişiklik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ocak 2009 22:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB'den Evli Öğretmenlere Acı Sürpriz: Ya Eşin Ya Maaşın

Milli eğitim bakanlığı 2009'da yaptığı düzenleme ile eş durumu tayinlerini son derece zorlaştırmış hatta teorikte değil ama pratikte kaldırmıştır. Önceki yıllarda eş durumu tayinleri aşağıdaki şekilde uygulanmakta ve herhangi bir sorunla karşılaşılmadan öğretmenler eş durumu tayini isteyebilmekteydiler. Örneğin 2008 yılı atama kılavuzunda:

"2.1. İller Arası Özür Durumundan Yer Değiştirmek İsteyenler" maddesinin c bendinde şu ifade yer almaktaydı:

"Tercihlerime atanamadığım takdirde boş kalan diğer eğitim kurumlarına, boş kalan diğer eğitim kurumlarına da atanamadığım takdirde dağıtım için il emrine atanmak istiyorum."

Bu madde sayesinde öğretmenler eşlerinin bulunduğu milli eğitim müdürlükleri emrine atanmakta ve daha sonra ihtiyaç olan okullara dağıtılmaktaydılar. Bu madde şu yüzden gereklidir; MEB genellikle çok az sayıda okulu açık gösterip tercihleri çok az sayıda tutmaktadır. Bunu da yine eş durumu tayinlerini zorlaştırmak için yapmaktadır. Ancak bu maddenin varlığı sayesinde öğretmenler tercihlerine atanamasalar bile İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin emrine atanmaktaydılar ve ihtiyaç olan okullara dağıtılmaktaydılar.

Ancak yeni düzenlemeyle bu madde kaldırılmış ve eş durumu tayinleri tamamen MEB'in insafına bırakılmıştır. Bunu görmek için 2009 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'na şu linkten ulaşabilir.

Bu kılavuzun "2.1. İller Arası Yer Değiştirmek İsteyenler" başlıklı bölümünde ilk defa bu yıla mahsus olmak üzere aşağıdaki ibare yer almaktadır.

"Hizmet puanı üstünlüğü esasına göre yer değiştirme istekleri alanında norm kadro açığı bulunmaması nedeniyle yerine getirilemeyen öğretmenler; takip eden yer değiştirme dönemlerinde özür durumundan tekrar başvuru yapabilecekleri gibi yürürlükteki Yönetmeliğin 40'ıncı maddesi kapsamında aylıksız (ücretsiz) izinli sayılma isteğinde de bulunabileceklerdir". (40.Madde için bakınız http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24076_0.html )

Yani MEB artık İl emrine atanmayı kaldırmış bunun yerine sadece MEB'in belirleyeceği sayıda kadroya eş durumu tayini yapılmasını zorunlu kılmıştır. Yani eş durumu atamaları artık tamamen MEB'de çalışan birkaç bürokratın insafına bırakılmıştır. Şöyle ki; eğer MEB yetkilileri Ankara için 1 tane Resim Öğretmenliği kadrosu açık gösterirlerse (ki geçen yıl sadece 3 tane gösterildi) Ankara'ya eşinin yanına gelmek isteyen resim öğretmenlerinden sadece 1 tanesi o kadroya atanabilecek diğerleri ise ya ücretsiz izin alıp eşlerinin yanına gidecek(yani maaştan vazgeçecek), ya da bulunduğu yerde çalışmaya devam edecek(yani eşine kavuşmaktan vazgeçecek).

Eğitim sistemimizin temel taşı olan öğretmenlerimizin aile bütünlüğünü önemli ölçüde sarsan ve onların düzensiz aile yaşamları nedeniyle öğretim performanslarını olumsuz etkileyen bu uygulamanın sonlandırılması için desteklerinizi ister, ilgilerinize arz ederim.


...

2009 Yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme kılavuzunda eş durumundan yer değiştirmeyi neredeyse imkansız hale getiren bir takım düzenlemeler vardır. 2009 Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Dönemi kılavuzunda bulunan bazı önemli değişiklikler ciddi bir şekilde kaygı yaratacak şekildedir. Şöyle ki:

1. 2009 yılı özür dönemi kılavuzunda, önceki kılavuzlarda olan 'Büyükşehir' kavramı yerine 'İl' kavramı kullanılmaktadır. Bu nedenle eşlerin evlerine bir gün içerisinde gidip dönemeyecekleri uzaklıktaki yerleşim yerlerine veya ulaşım aracı sıkıntısı olan yerleşim yerlerine atanması ihtimali vardır.

2. 2009 kılavuzunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanma kaldırılmıştır.

3. Özür grubundan yer değiştirmenin mümkün olamaması durumunda, yönetmelikte olmasına karşın daha önceki hiçbir kılavuzda sözü edilmeyen 40. madde ücretsiz izni işaret etmektedir ki bu durum öğretmenlerin ekonomik durumu nedeniyle talepte bulunamayacakları bir seçenektir.

4. Son olarak özür grubundan hiç atanamamak ve ayrı kalmak durumu da sözkonusudur.

Sayın Yetkili,

"İl Milli Eğitim Müdürlüğüne" atanma ibaresinin yeniden kılavuza eklenmesi veya açılacak İlsis başvuru modülünde buna uygun bir seçeneğin eklenmesi amacıyla gerekli girişimlerde bulunmanız, haberi anasayfanıza taşımanız için sizlerden ilgi ve yardım talep ediyorum.

Saygılarımla.

S.Zafer Güler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber