AKP, Baykal'a tepki gösterdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2009 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Ergenekon soruşturması kapsamında dün yaptığı açıklamalara yanıt verirken, ?(Cumhuriyet'in temel ilkeleriyle hesaplaşılıyor, Cumhuriyet'e sahip çıkanlardan hesap soruluyor) iddiasıyla Türkiye'de işlenen ve işlenmek istenen cinayetlerin, yaratılmak istenen kaosun ve diğer illegal faaliyetlerin üstü örtülemez? dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Ergün, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dünkü Ergenekon davası ve soruşturmasına yönelik sözlerine yanıt verdi. Baykal'ın dün talihsiz beyanlarda bulunarak konuyu bir siyasi dava ve siyasi hesaplaşma, saygın insanlardan intikam alma, Türkiye'yi Humeyni öncesi ve sonrası İran'a, Hitler öncesi ve sonrası faşist Almanya'ya benzeterek bazı değerlendirmelerde bulunduğunu kaydeden Ergün, ?Üzülerek söylemeliyiz ki Sayın Baykal, Ergenokon soruşturmasıyla ilgili her gelişmede hukuk devletini, yargı bağımsızlığını hiçe sayan, bir panik havası içindedir. Dün de böyle olmuştur? diye konuştu.

Baykal'ın konuyla ilgili tüm değerlendirme ve iddialarını, ?tecrübeli bir siyaset adamına, Türkiye'nin sözüm ona anamuhalefet liderine uygun düşmeyen bir safsatası? olarak niteleyen Ergün, şöyle konuştu:

?Özellikle Türkiye'nin bugününü Humeyni öncesi ve sonrası İran'a, Hitler öncesi ve sonrası faşist Almanya'ya benzetmeye kimsenin hakkı olamaz. Bu iddialar, Türkiye'nin demokratik ilerlemesine ve hukuk devleti ilkesi ile yargı bağımsızlığına büyük saygısızlık olmuştur. Ak Parti, sayın Başbakan ve Hükmet; hiçkimseyle bir siyasi hesaplaşma ve siyasi intikam arayışı içinde değildir ve olamaz da. 'Cumhuriyet'in temel ilkeleriyle hesaplaşılıyor, Cumhuriyet'e sahip çıkanlardan hesap soruluyor' iddiasıyla Türkiye'de işlenen ve işlenmek istenen cinayetlerin, yaratılmak istenen kaosun ve diğer illegal faaliyetlerin üstü örtülemez. Cumhuriyet'in en temel niteliği hukuk devleti olmasıdır. Herkes, Anayasaya ve kanunlara uymakla hükümlüdür. Hiçkimsenin suç işleme imtiyazı olamaz. Herkes yasalar önünde eşittir. Toplum, 'yürürlükteki yasalara tabi olanlar ve olmayanlar' diye ikiye ayrılamaz ve yasaların uygulanamadığı imtiyazlı bir sınıf yaratılamaz. ?

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili her şeyin Anayasa, CMK, TCK ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yürütülürken, mahkeme kararları ve savcılık talimatlarına uygun olarak polis ve jandarma unsurlarının adli kolluk görevi gördüğünü anlatan Ergün, ayrıca polis ve jandarmanın uygulamalarından da tüm şüphelilerin övgüyle bahsettiğini belirtti.

?YARGI MERCİLERİNİN ÖZEL OLARAK DEĞERLENDİRMESİ GEREKEN DURUM?

Ergün, ?Sayın Baykal'ın uzun zamandan beri yargıyı tehdit eden ve toplum kesimlerini tahrik eden bir role soyunması da manidardır. Uzun zaman önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü ile ilgili davada yargıyı baskı altına alma girişimi, Şemdinli davasında savcı ve mahkeme heyetine hakaretler yağdırılması, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili 367 kararı hakkında Anayasa Mahkemesi ve toplumun kargaşa çıkarmakla tehdit edilerek baskı altına alınmaya çalışılması, partimize açılan kapatma davası sürecinde açıkça taraf olunması ve yargıyı etkileme girişimleri, Danıştay saldırısı ile ilgili suçu hükümete yıkmaya ve davanın seyrini değiştirme teşebbüsleri ve şimdi de Ergenekon davasında açıkça taraf haline gelmesi, Anayasa ve ceza kanunlarımız yönünden yargı mercilerinin özel olarak değerlendirmesi gereken bir durumdur? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber