Ziraat Bankası Genel Müdürü: Halka arz 2007'den önce zor

Haber Giriş : 03 Aralık 2004 00:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, halka arz yönteminin 2007'den önce harekete geçilmesinin zor olduğunu söylerken, blok satış yönteminden sonuç alınmasının güç olduğunu vurguladı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Banka'nın özelleştirilmesinde benimsenen halka arz yönteminin 2007'den önce hayata geçirilmesinin teknik olarak zor göründüğünü söyledi. Çağlar, bu konuda son kararı hükümetin vereceğine dikkat çekti. Çağlar, kamu bankalarının halka arz yöntemiyle özelleştirilmesinin mümkün olduğunu belirterek, ?Blok satış yönetimnden sonuç alınma ihtimalini zayıf görüyorum? dedi.

2. Uluslararası Finans Zirvesi'nde CNBC-e'ye konuşan Çağlar, piyasa şartları ile karlılığın sürdürülebileceğine ilişkin algılamanın oluşması halinde ziraat bankasının halka arz edilebileceğini ancak bunun 2007'den önce olmasının mümkün görünmediğini kaydetti.
Kamu bankalrının halen toplam bankacılıkta yüzde 33 olan payının göreceli olarak azaltılması için herhangi bir çalışma olmadığını kaydeden Çağlar, yıl sonunu 1 milyar dolar net karla kapatmayı amaçladıklarını söyledi.

ELEŞTİRİLER YERSİZ
459 noktada Ziraat Bankası'ndan başka banka olmadığını hatırlatan Çağlar, bu bölgelerdeki insanların finansal ihtiyaçlarını karşılamak için bireysel kredilerde atak yaptıklarını ve bu yıl bireysel kredilerin 2.4 katrilyona ulaştığını kaydetti.

Çağlar, tarım finansmanının yüzde 99.9'unu Ziraat Bankası'nın finanse ettiğini belirterek özel sektör bankaları için haksız rekabet yaratıldığı yönündeki eleştirilerin yersiz olduğunu kaydetti.
Görev tanımı itibariyle üzerlerinde yük olduğuna da değinen Çağlar, kamusal yükümlülüklerinin arındırılması gerektiğini ifade etti.

SAYIN: HÜKÜMETİN BASKISI OLMADI
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın da, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, tamamen özel banka statüsü içinde özerk olarak çalıştıklarını belirterek, ?Hükümetin bize hiçbir baskısı olmadı? dedi.

Sayın, ?Pamukbank'la birleşmesi Halkbank'ı daha güzel hale getirdi. Bunun, özelleştirmeye daha kolaylık sağlayacağına inanıyorum? diye konuştu.

Ziraat Bankası'na yapılanların da semeresini verdiğini söyleyen Sayın, bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerinde kar beklediklerini vurguladı.

ÖZİNCE: BORÇLANMA SORUN YARATMAZ
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, kredi kartlarıyla borçlanmanın artması konusunda sorun yaşanmayacağını belirterek, borçlanmanın tek aracının kredi kartı olmadığını kaydetti.

Özince, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, tüketici kredilerinde gerekli yasal düzenlemelerin ardından tüketici kredilerinin kredi sisteminde aldığı payın kartların önüne geçeceğini öngörürken; ?Kredi kartlarıyla ilgili bir kriz söz konusu olmaz? dedi.

Bankacılık yasasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Özince, şunları kaydetti: ?Amacımız AB standartlarında, özellikle bir regülasyon olsun istiyoruz. Bunu da Türkiye AB'ye girecek diye istemiyoruz. Türkiye'nin AB ile ticareti çok olduğu için ve özellikle bankacılık sisteminde haksız rekabete ciddi bir ölçüde Avrupa ülkelerinden de uğradığımız için istiyoruz. Çünkü, çok ciddi Türk fonları başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, rekabetteki eşitsizlikten dışarıya gitmiştir. Yasanın mutlaka sıkıntılı bir dönem sonrası yasası olmasının realitesi vardır ama biz buna herhangi bir tepkisel veya bir fobi geliştirmiş değiliz.?

Deutsche Bank Genel Müdürü Dilek Yardım ise Avrupa'da bankacılık sektöründe yeni bir birleşme, satın alma dalgası yaşanabileceğini kaydetti.

Yardım, Türkiye'de ekonomi büyüdükçe ve global entegrasyon arttıkça, bankacılık sektöründe GSMH'dan daha hızlı bir artış olacağını ifade ederek, ?Önümüzdeki 5 yılda şu anki büyüklüğü 2'ye katlamak çok olası? dedi.

Family Finans Genel Müdürü Atilla Kurama da, bankacılık sisteminin basitleştirilmesi gerektiğini belirterek, ?Basit olan güzeldir. Basit olunca sistem daha iyi işler hale getirilebilir? diye konuştu.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber