Altın fiyat hareketlerinde neler bekleniyor?

Haber Giriş : 12 Ocak 2009 15:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yatırım fonlarının spekülatif hareketleri ve Euro/dolar paritesinin seyri altın piyasasında belirleyici oldu.

Geçtiğimiz hafta, ABD tarım dışı istihdam rakamının aralık ayında beklentilerin üzerinde gerilemesi ve işsizlik rakamındaki artış altın piyasasında fiyatlar üzerinde satış baskısını artırdı. Fakat, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına yönelik beklentilerin piyasada etkili olması satışları zayıflattı.

Özellikle, ekonomiyi canlandırmak için alınan faiz indirim kararları altın fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

Bu hafta, faizlere yönelik beklentilerin piyasada etkili olmaya devam etmesi bekleniyor. Nitekim, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının yanı sıra ABD aralık ayı çekirdek TÜFE, ÜFE ve perakende satış rakamları ve Fed Başkanı Bernanke'nin yapacağı konuşma bu hafta içinde yakından takip edilmeli.

Altında teknik olarak, günlük göstergelerde satış, haftalık göstergelerde ise alım sinyalleri devam ediyor. Göstergelerdeki sinyallerinin birbirini desteklememesine bağlı olarak temkinli seyrin ve kısa vadeli hareketlerin devam etmesi beklenmeli.

İşlem hacminin düşüş hareketlerini desteklemediği gözleniyor. Özellikle, Euro/dolar paritesi haftalık bazda yüzde 3,3 oranında gerilerken altın fiyatları yüzde 2,5 düşüş kaydetti.

Altın fiyatlarının Euro/dolar paritesindeki düşüşe kıyasla sınırlı gerilemesinde yatırım fonlarının spekülatif hareketleri belirleyici oldu.

860 dolar/ons direncinin üzerinde kapanış gerçekleşmedikçe kısa vadeli satışların devam etmesi beklenmeli. Gün içerisinde 818 ve 842 ons/dolar seviyeleri destek noktaları olarak belirirken olası yükselişlerde 865 ve 889 ons/dolar direnç seviyeleri yakından takip edilmeli.

(Eco Yatırım)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber