Bağ-Kur'lulara prim borcunu ödeme olanağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2009 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borçlarının ödenmesine ilişkin tebliğ yürürlüğe girdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından hazırlanan 5510 Sayılı Kanun Gereğince Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlardan 5 Yılı Aşan Süreye İlişkin Prim Borcu Bulunanlar İçin Yapılacak İşlemler Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren geçici 17. maddesi doğrultusunda, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde, maddenin yürürlük tarihi itibarıyla 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalı ya da hak sahipleri daha sonraki müracaat tarihinde belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamının, borcun tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

Sigortalılarla, bunların hak sahipleri 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin bilgileri, SGK'nın internet adresinden, sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerinden öğrenebilecek.

Tebliğin yayım tarihini takip eden ay başından itibaren 6 ay içerisinde kuruma başvurularak ibraz edilen belgelerden veya kurum tarafından yapılan incelemeler sonucu yeniden belirlenen sigortalılık süreleri ve borç tutarları esas alınarak işlem yapılacak.

Talepleri üzerine sigortalılıkları durdurulan sigortalılar ve bunların hak sahipleri de durdurulan sürelere ait borçlarını ödemek istemeleri halinde ilgili hükümlerden yararlanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber