Bunlar damarlarınıza iyi gelir!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ocak 2009 13:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlıklı damarlar sağlıklı bir vücudun en önemli göstergelerinden biridir. Siz de damarlarınıza iyi bakmak ve onları korumak istiyorsanız önerilerimize kulak verin!

Kandaki toplam kolesterolünüzü, HDL ve LDL'nizi düzenli ölçtürün Tansiyonunuz yüksekse, vakit kaybetmeden doktora başvurun. Yemeklerinizde sıvı yağ, özellikle de zeytinyağını kullanın. Kilonuzu ideal kilonuzda tutmaya gayret edin.

Sigara içiyorsanız bırakın. Alkol tüketimini minimuma indirin. Beyaz eti tercih edin. Pişirmeden önce görünür yağlarından arındırın. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanlarını tercih edin. AKabuğuyla yenebilen meyvelerin kabuğunusoymadan tüketin.

Haftada en az 2 kez, et yerinekurubaklagil tüketin. Haftada 1-2 kez, I dilim peynir veya I

köfte kadar tavuk eti yerine, I tam yumurta yiyin.

Yemeklerinizi haşlama, fırında ve ızgara yöntemleriyle pişirin. Şarküteri ürünlerini, yağ oranı yüksek olduğu için sınırlı tüketin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeği tercih edin. Skatattan uzak durun.

Yağlı tohumlar içeriğindeki omega 3 yağ asiti içeriği nedeniyle değerlidir. lAncak aşırı fındık tüketiminin de size kilo aldıracağını unutmayın. Günlük tüketim I adet ceviz veya 5 adet badem veya fındığı aşmamalıdır.

65 yaş üstündeki 5600 insanda yapılan çalışmada düşük potasyum alımının kalp krizi riskini yüzde 50 artırdığı saptanmıştır. Özellikle de kan basıncını düşürmek için diüretik kullananlarda bu risk 2 katına çıkmaktadır. Bu yüzden potasyum içeren yeşil sebzeler, turunçgiller, kayısı, brokoli gibi sebzeleri tüketin.

Soya'da bulunan lesitin, damarlarda biriken kolestrol plaklarını parçalar ve böylece damar sertliğine ve kalp hastalıklarına karşı korur. Sizin kan kolesterol seviyeniz yüksek seyrediyorsa çocuklarınızı da düzenli olarak kontrol ettirin.

Kalp hastalarında genellikle yüksek tansiyon problemi de olur. Bu nedenle tuz alımına dikkat edilerek işlenmiş, salamura edilmiş besinlerden uzak durulmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber