SGK çapraz sorgulamalarla 133 bin kaçak işçi yakaladı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SGK bankalardan PTT'ye, noterden GSM operatörü ve okullara kadar birçok kurumla yaptığı işbirliği sonucu 133 binin üzerinde kayıt dışı çalışan tespit etti

AHMET KIVANÇ

ANKARA - Yeni sosyal güvenlik yasasıyla kayıtdışı ile mücadele konusunda yetkilerle donatılan Sosyal Güvenlik Kurumu, bankalardan, PTT'ye, noterden GSM operatörlerine ve okullara kadar pek çok kurumla yaptığı işbirliği sonucu, 133 binin üzerinde kayıtdışı çalışan tespit etti.

Bankalar, şubelerinde hesap açtıran, kredi çeken, internet ve telefon bankacılığını kullanan tüm müşterilerinden meslek bilgisi ve açık iş adresi istedi. Alınan bilgiler SGK'ya gönderildi. SGK, sadece elindeki sigortalı kayıtları ve bankalardan gelen bilgiler üzerinde gerçekleştirdiği çapraz sorgulamayla bir ayda 117 bin 638 kayıtdışı çalışan tespit etti. SGK şimdi öğrenciler aracılığıyla okullardan gelen 15 milyon velinin kayıtlarını inceliyor.

16 kurumla işbirliği

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtdışı istihdamı önlemek için 16 kurumla yaptığı işbirliği sonuçlarını vermeye başladı. SGK hazırladığı yasal düzenleme ile bankalar ve kamu idarelerinin işlem yaptıkları kişilerin kimlik ve mesleki bilgilerini almasını ve bu bilgileri kendilerine göndermesini zorunlu hale getirmişti. Bu kapsamda tüm bankalar, noterler, PTT, GSM operatörleri, Türk Telekom, TTNet, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, özerk spor federasyonları ile Milli Eğitim, Çevre ve Orman, Tarım, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, İçişleri, Sağlık, Kültür ve Turizm Bakanlıkları'ndan bilgi akmaya başladı.

SGK kurumlardan gelen meslek bilgileri ve TC kimlik numaralarını kendi kayıtları ile karşılaştırarak, çalışıyor gözüktüğü halde sigorta tescili yapılmamış olanları tespit etti. İlk aşamada, bankalardan gelen bilgiler çapraz kontrole tabi tutuldu. Sadece geçen ekim ayında banka şubelerinde işlem yaptıranlara ait bilgilerin incelenmesi sonucunda 117 bin 638 kişinin kayıtdışı çalıştığı belirlendi. SGK bu kişiler için resen tescil işlemi başlattı.

Otellerden 6 bin kayıt dışı

İçişleri Bakanlığı'ndan Kimlik Bildirimi Kanunu'nun uygulaması kapsamında, Sağlık Bakanlığı'ndan ise gıda sektöründe çalışanlara yapılan muayenelerde (portör muayene) elde edilen bilgilerin gelmesiyle toplam 16 bin sigortasız çalışana daha ulaşıldı. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı'nca aktarılan bilgilerden 10 bin, İçişleri Bakanlığı'nın özellikle otellerde konaklayan ve çalışanlara ilişkin polise yapılan bildirimlerden elde ettiği verilerden ise 6 bin kişi tespit edilerek kayıt altına alındı.

15 milyon veli incelemede

SGK, şimdi gözünü öğrenciler aracılığıyla topladığı velilerin bilgilerine dikti. Bu kapsamda 15 milyon velinin mesleklerini, açık adreslerini ve unvanlarını içeren bilgiler toplandı. SGK, CD ortamına kaydedilen bilgileri halen inceliyor. Çapraz kontrole tabi tutulan veriler aracılığıyla, yüksek oranda kayıtdışı tespiti yapılması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber