İstanbul'da bir mezra okulu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ocak 2009 11:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Gökhan Karakaş

Formula 1 pistine 4 kilometre uzaklıktaki Kurtdoğmuş Köyü İlköğretim Okulu'nda mezra koşullarında eğitim yapılıyor. İki sınıflı, tek öğretmenli okulda beş sınıf bir arada ders işliyor

Dünyanın sayılı metropollerinden İstanbul'da, bir eğitim dramı yaşanıyor. Bu dramın yaşandığı yer, Formula 1 Pisti'nin yer aldığı İstanbul Park'a sadece 4 kilometre uzaklıkta olan Pendik Kurtdoğmuş köyü. Kurtdoğmuş İlköğretim Okulu, hem eğitim hem de fiziki bakımdan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki köyün bile küçüğü olan mezra okullarından farksız görünüyor.

Çünkü bu okulun iki sınıfı, bir öğretmeni var ve birleşik eğitim yapılıyor. Tek öğretmen bulunduğu için de birleşik eğitim, ilköğretimin ilk beş sınıfına devam eden 26 öğrenci tek sınıfta toplanarak yapılıyor.

Son üç sınıf taşınıyor

Okulun tek öğretmeni olan Abdil Alp, çocukların hepsini bir sınıfa toplayarak ders veriyor. Sınıfta 11 tane 1., 2. ve 3. sınıfta okuyan 19 öğrenciyi bir bölüme, 4. ve 5. sınıfta okuyan 7 öğrenciyi de bir başka bölüme oturtan Alp, 08.00-14.30 arasında tüm dersleri aynı derslikte vermeye çalışıyor.

Kurtdoğmuş köyünde yaşayan 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri ise, okumak için servisle yakındaki Kurna köyüne gidiyor.

?Başkale'deki gibiyiz'

12 yıllık sınıf öğretmeni olan Abdil Alp, Van'ın Başkale ilçesindeki köy okulundan 8 yıl önce Kurtdoğmuş'a gelmiş. Okulun hem hizmetlisi hem de müdürü olarak zor koşullar altında çalışan Abdil Öğretmen, çocukları eğitmenin yanında okulun tüm işlerini de görüyor.

Mazotlu kalorifer kombisini açıp kapatan, hatta bakımını yapan Alp, derslik sayısının ve öğretmen sayısının artırılmasının çok yararlı olacağını söylüyor.

Başkale'deki koşulları yaşadağını söyleyen öğretmen Abdil Alp, şöyle devam etti:

?Köyümüz, ağır kış koşulları yaşayan bir yerde. Aynı zamanda tüm dünya spor kamuoyunun gündemine gelen F-1 pistinin çok yakınında olmasına rağmen imkânsızlıklar yaşıyor. Van Başkale'deki şartları burada da yaşıyorum. Derslik sayısının artmasıyla mevcudu 60'a çıkartabilir, hatta çevre köylerdeki öğrencilerin de gelmesiyle 80 öğrenci okuyabilir. 5 öğretmen ile bu okul çok iyi eğitim verebilir.?

Barajın yanında suları yok

Kurtdoğmuş İlköğretim Okulu'nun bir başka büyük problemi de su sıkıntısı. Ömerli Barajı'nın hemen yanında yer almasına rağmen, içme suyu ihtiyacı karşılanamayan okulda sık sık sular kesiliyor.

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajın yakınındaki okulda tuvaletlerde sular akmayınca temizlik sorununun doğduğunu belirten Abdil Alp, kendi imkânlarıyla dağdan içme suyu getirdiklerini ancak dağdan boru hattıyla okul bahçesine indirilen suyun bile yetersiz kaldığını vurguladı.

Onlar İstanbullu ama...

Kurtdoğmuşlu çocuklar, dünyanın sayılı kentlerinden biri olan İstanbul'da yaşıyor. Ama sahip oldukları eğitim olanakları, köyün de küçüğü olan Doğu Anadolu'daki mezralardan farksız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber