Memurluk hakkına kavuşmak için adliye koridorlarında ömür tüketiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Ocak 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehirli Zekai Sarı, Adalet Bakanlığı'nın açtığı memurluk sınavını kazanmasına rağmen bir türlü memur olamıyor. Atamasının yapılması için defalarca dava açtı. 18 yıldır gittiği adliyede adeta koridorları aşındırdı. Ancak bir türlü görevinin başında kalamadı. Hayatını adeta memurluk mücadelesine adayan 44 yaşındaki adamın son umudu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi.

Zekai Sarı, Adalet Bakanlığı tarafından 1991 yılında cezaevlerinde görevlendirilmek üzere açılan memurluk sınavını kazandı. Hakkında mesleğe uygunluk soruşturması yapıldı. Olumlu cevap alındı. 4 yıl bekledikten sonra atanmayı bekleyen iki çocuk babası, "tayinler kapalı" gerekçesiyle geri çevrildi. Hakkını aramak için ilk önce Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkemenin 1996 yılında "işe başlatılmamasında hukuku aykırılık" olduğu yönünde verdiği kararla Eskişehir Kapalı Cezaevi'nde sivil memur olarak görevine başladı. Ancak Sarı'nın bu mutluluğu kısa sürdü. Adalet Bakanlığı'nın Ankara İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz etmesi üzerine Danıştay 12'nci Dairesi "atamanın hukuka aykırı olduğu" yönünde karar verdi.

Talihsiz adam, asaleti tasdiklenmesine rağmen 2000 yılında görevinden alındı. Bunun üzerine Eskişehir İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dosyayı inceleyerek yürütmeyi durduran mahkeme, uygulamanın yanlış olduğuna karar verdi. Ardından 2001 yılında Sarı'yı görevine iade etti. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı yeniden Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay 12'nci Dairesi, yine aynı kararı verdi. Böylece Sarı, 2005 yılında ikinci kez görevinden alındı. Bu kez Danıştay'a başvurarak verilen karara itiraz etti. Kendisiyle aynı durumda olan bir kişinin halen çalıştığını gösteren emsal kararı sundu. Dosyayı inceleyen Danıştay, emsal kararı da kabul etmedi. Türkiye'de verdiği hukuk mücadelesine yenik düşen Zekai Sarı, şimdi hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arıyor. Ömrü mahkemelerde geçen talihsiz adam, Adalet Bakanlığı aleyhinde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Yaşadığı sürecin hem kendisini hem de ailesini yıprattığını söyleyen Sarı, şunları anlattı: "Kazandığım hakkımı bir türlü alamadım. İşsiz kaldım, psikolojim bozuldu. Bu konuda verilmiş ve hâlâ işinin başında olan insanların emsal kararları var. Ama, bu kararlar da dikkate alınmayarak görevim elimden alındı. Artık hakkımı AİHM'de arayacağım. Adalet Bakanlığı hakkında maddî ve manevî tazminat davası açtım. Davayı kazanacağıma inanıyorum."

Mehmet Kuru

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber