Çiçek: Terörle Mücadele Müsteşarlığı İçişleri'ne bağlı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terörle mücadele konusunda kurulacak müsteşarlığın içişleri bakanlığına bağlı olacağını belirterek, "Uygulamayı yapan kurumun planlamayı yapması gerektiğine karar verildi" dedi.

Çiçek, CNN Türk'te yayımlanan ve Taha Akyol'un sunduğu "Eğrisi Doğrusu" programına konuk oldu. "Terörle mücadelede yeni bir müsteşarlık kurulması düşünülüyordu. Bu çalışma ne aşamada? sorusunu Çiçek, "Aşağı yukarı taslak bitti" diye yanıtladı.

Bakan Çiçek, terörle mücadelede, planlama yapacak, strateji belirleyecek, değişen şartlara göre tedbirleri güncelleyecek, dünyada terörle ilgili olup biten gelişmeleri, politikaları yayınları, analizleri değerlendirecek bir birime ihtiyaç olduğunu belirtti.

"İstihbarat bilgilerini de bu müsteşarlık mı değerlendirecek" sorusu üzerine Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu konuyla ilgili şu an yaptığımız hususlar var. Bunu benim başkanlığımda bir koordinasyon dahilinde yapıyoruz. Bu tedbirlerin bir kısmı kamuoyuna açıklanmıyor. Açıklanması da doğru değil. Türkiye'de yasalar çerçevesinde istihbarat görevi yapan ve bu işin koordinasyonundan sorumlu olan MİT istihbaratıdır. Jandarma, Genelkurmay istihbaratı diğer başka birimlerden alınan istihbaratlar belli bir düzen içinde değerlendiriliyor. Bu birimlerle son dönemlerde biz 4-5 defa toplantı yaptık. 'Acaba istihbarat akışında bilgilendirmede genel olarak bir aksaklık var mı? Varsa nasıl giderilir?' Bunlarla ilgili benim başkanlığımda 4 toplantı yaptık."

Çiçek, bir başka soru üzerine de müsteşarlık kurulmasına ilişkin yasa tasarısının meclise geldikten sonra kısa sürede yasalaşmasını beklediğini söyledi. Önce müsteşarlığın başbakanlığa bağlı bir birim olmasının düşünüldüğünü anlatan Bakan Çiçek, ancak yapılan araştırma ve incelemeler sonucu "uygulamayı yapan kurumun planlamayı yapması gerektiğine" karar verildiğini, müsteşarlığın İçişleri Bakanlığına bağlı olacağını bildirdi.

Dünyadaki hiçbir terör örgütünün müstakil hareket kabiliyetine sahip olmadığına dikkati çeken Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PKK'nın, Türkiye'deki yabancı servislerin taşeronudur. Dünyada bu örgüt kadar dış desteğe sahip başka bir terör örgütü yok. Türkiye bunlarla uğraştığı için bu sıkıntılar oluyor. Terörle mücadelede samimi kararlı uluslararası bir işbirliği yok. Tam tersi terör örgütü, uluslararası politikanın veya bir ülkenin diğer bir ülkeye karşı politikasının bir enstrümanı olarak kullanılıyor. Onun için PKK, dünyada en çok kullanılan örgüttür. Dolayısıyla uluslararası desteğe sahiptir."

İsrail hükümetinin uygulamalarına karşı çıktıklarını, Yahudi halkına, İsrail'de yaşayanlara karşı olmadıklarını vurgulayan Çiçek, "Ne inancımız, ne geçmiş hayatımız, ne de insanlık anlayışımız buna müsaade eder" dedi. Bakan Çiçek, Yahudi düşmanlığı üzerine bir politikanın, devlet geleneğinde, millet anlayışında, İslam inancında ve Türk kültüründe olmadığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber