Geçici görevlendirmelerin ve formatörlerin ek ödeme sorunu çözüldü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugün yayınlanan Ekdersle ilgili kararın; Geçici görevlendirmelerin ek derslerini düzenleyen 21.maddesi yürürlükten kaldırılarak ?Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller? başlıklı 16.maddesi altına eklendiğinden geçici görevlendirilen öğretmenler ve formatör öğretmenler de bu madde kapsamında ek ders ücreti alacaklarından ve aldıkları ek ders ücreti Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâllerden sayılacağından denge tazminatından faydalanabileceklerdir. Ayrıntılar için tıklayınız.

?Öğretmenler Formatör Olarak Görev Almak İstemiyor? başlıklı haberde, Ek Ödemeye imkân sağlayan 375 sayılı KHK'nı ek 3'ncü maddesinin ilgili fıkrasındaki;

??her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlanan memurlara yapılan ödemelerin toplam net tutarının, birinci fıkra uyarınca yürürlüğe konulacak Bakanlar Kurulu kararında kadro veya görev unvanları için belirlenen ek ödemenin net tutarından az olması halinde, bunlara bu fıkrada sayılan hükümlere göre yapılan ödemeler yerine sadece bu madde hükümleri çerçevesinde ek ödeme yapılır.? hükümlerine göre Bilişim Teknolojisi Formatör Öğretmenleri;

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 21. maddesi

?Geçici görevlendirme
MADDE 21- (1) Bakanlık merkez teşkilâtında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilâtında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere; 16 ncı maddede belirtilen görevler ile izinli ve raporlu olunan süreler hariç olmak üzere, görevlendirmeye ilişkin onay tarihinden itibaren, Bakanlık merkez teşkilâtındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil haftada 18 saat ek ders ücreti kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, unvanı, görev süresi ve yapacağı görev ile diğer hususlar belirtilir.

(2) Bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personel aslî görevi için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlandırılmaz ve öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu madde kapsamında değerlendirilmez.? kapsamında 18 saat ek ders kapsamında görev yaptıklarından 18 saat ekders ücretinden faydalandıklarından yaklaşık 250 YTL civarında tutan ek ödemeden faydalanamamaktadırlar.

Bu nedenden dolayıdır ki Bilişim teknolojisi sınıfları Öğretmensiz kalmaktadır.

Maliye Bakanlığının olumlu bir adım atarak ilgili KHK'de değişiklik tasarısını meclise getirmeli sınıfları öğretmensiz bırakmamalıdır.?

demiştik.

Geçici görevlendirilen öğretmenler ile formatör öğretmenlerin ek ödeme alamaması sorununun çözümü için olumlu adım; 23 Ocak 2009 Tarihli ve 27119 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar daki değişiklik" ile birlikte gerçekleştirilmiş oldu. 21.maddenin yürürlüğü kaldırılarak 21.madde metnindeki geçici görevlendirme düzenlemesi ?Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller? başlıklı 16.maddesi altına eklendiğinden geçici görevlendirilen öğretmenler ve formatör öğretmenler de bu madde kapsamında ek ders ücreti alacaklarından ve aldıkları ek ders ücreti Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâllerden sayılacağından denge tazminatından faydalanabileceklerdir.

Yapılan değişiklik ve değişikliğin anlamı,

1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar"ın 16. maddesine aşağıdaki 2. fıkra eklenmiştir.

?Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller

MADDE 16- (1) Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;

a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir.

(b) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.

"(2) Bakanlık merkez teşkilatında Bakan veya yetkili kıldığı makam, taşra teşkilatında ise Bakan veya valilik onayı ile ilgili mevzuatı uyarınca verilen görevleri yapmak üzere görevlendirilen yönetici ve öğretmenler ile Bakanlığa verilmiş bir görevi yürütmek üzere diğer kurumlarda Bakan onayı ile görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, Bakanlık merkez teşkilatındaki görevlendirmeler için 1 yıl, diğer görevlendirmeler için ise her altı ayda yeni bir onay alınmak ve fiilen görev yapmak kaydıyla, yarıyıl ve yaz tatilleri de dahil olmak üzere aylık karşılığı ders görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın göreve başladıkları tarihten itibaren haftada 18 saat ek ders görevi yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti ve görev süresi ile diğer hususlar açıkça belirtilir. Bu kapsamda ek ders ücretinden yararlanan personele ayrıca asli görevi için öngörülen ek ders ücreti ödenmez. Öğretmenlerin ilgili müfredatı kapsamında ders okutmak üzere diğer eğitim kurumlarında geçici olarak görevlendirilmeleri bu fıkra kapsamında değerlendirilmez."

Yorum:

Yürürlükten kaldırılınan ?Geçici görevlendirme? başlıklı 21.madde hükmü 16.maddenin 2 fıkrasında yeniden düzenlenmiştir. Bu madde kapsamında ekders alanların ekdersleri "Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller"den sayılacağından ek ödemeden de faydalanabileceklerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber