Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: Enflasyon düşecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 23:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal ATLAN-Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR,

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de faizlerin inmeye başladığını söyleyerek, ?Enflasyon düşecek. Bu yılki enflasyon hedefini tuttururuz hatta daha aşağıda olabilir? dedi

Eskişehirliler Derneği'nin bu akşam Alaattin Park Tesisleri'nde düzenlenen yemekli toplantısına katılmak üzere Eskişehir'e gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan toplantı öncesi yerel Kanal 26 Televizyonu'nda Muharrem Esen'in canlı yayın konuğu oldu.

?KRİZDE, DÜNYA BİZDEN DAHA FAZLA ETKİLENİYOR'

Esen'in çeşitli sorularını yanıtlayan Kemal Unakıtan, ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Unakıtan şöyle devam etti:

?Kriz dünyanın krizi. Dünyanın büyük krizlerinden birisi bu. Birçok ekonomistin ortak görüşü dünyanın 100 yüzyılda bir göreceği bir kriz. Biz de çok büyük şekilde etkileniyoruz ama dünya bizden daha fazla etkileniyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde etki fazla. Özellikle ABD'de özellikle daha fazla görülüyor, bankaları batıyor, şirketleri, sigorta şirketleri, yatırım bankaları batıyor. Onun yanında kriz reel sektöre de vurdu. Ticarette talepte daralma oluyor. ABD'deki talep daralması Avrupa ülkelerini Japonya'yı, Çin dahil herkesi etkiliyor. Türkiye'yi de etkiliyor ama Türkiye eskiden her 10 senede bir kendi iç krizlerini yaşardı. Türkiye bankacılıkta biraz daha hazırlıklı yakalandı. 2001 krizinde önlem aldı. Toksit, kötü, zehirli denilen kağıtlar bizde yok. Olmayınca zararları da olmuyor, batan banka da olmuyor. Şimdi diyorlar bakanım paket açıklıyorlar siz de açıklayın. Onlar batan bankaları, zor durumda olanları kurtarmak için açıklıyorlar ama bizde öyle bir şey yok çok şükür. Nedir bizde olan, dünyadaki ticaret daralmasından dolayı bizim reel sektöre de vurmaya başladı. Bankalarımız kredileri önce kestiler şimdi döndürmeye başladılar, kendilerini tebrik ediyorum. Reel sektör, kredileri kullanan kesimdir finans kesimi de elindekileri buralara kredi olarak veren kesimdir. İkisin de birbirlerine ihtiyacı vardır. Yağmurlu günde şemsiyeyi çek güneşli günlerde şemsiye tut olmaz . Ama düzelmeye başladı yavaş yavaş. Bankalar tedbirlerini elinden bırakmıyor. Çünkü bunun cezası da var ondan da çekiniyorlar ve tedbiri elden bırakmıyorlar.?

ENFLASYONDA HEDEFLERİ TUTTURUZ

Talep daralmasından dolayı daralmalar olduğunu, buna karşı talebi artırıcı yönden tedbirler alınması için kredilerin açılması gerektiğini kaydeden Kemal Unakıtan, ?Bankaların daha rahat olması için tedbirleri almaya gayret ediyoruz. Merkez Bankası bu konuda iyi tedbirler alıyor. Bankalar reel sektöre iyi imkanlar sunması lazım. Faizler inmeye başadı. Türkiye'de enflasyon düşecek, bu yılki hedefleri tuttururuz, daha aşağıda da olabilir hedefleri tuttururuz. Bankalarımızın iç para derdi yok, dış parada da emin olmak istiyorlar? diye konuştu.

IMF İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

IMF ile olan görüşmelerin devam ettiğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, çalışmalar bittiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Unakıtan, ?IMF vermiş olduğu fonu sürekli olarak devletlere veriyor özel sektöre vermez. Nereye gitse hükümetle konuşur. Sen talep etmeden gelmiyor IMF. Son zamanlarda bizim ortaklık şeyimiz de arttı. Sizinle anlaşma yapacağım belli bir fon ver diyorsun, o da diyor ki, sen şu şu tedbirleri alman lazım. Ben de bu parayı şu şekilde vereceğim diyor. Hazineye veriyor. Hazine elindeki parayı bankacılık sektörüne verecem derse onun ayrı yolları vardır. IMF ile anlaşmanın seçim sonuna bırakılacağı gibi bir durum söz konusu değil. Görüşmelerimizde seçim takvimi diye bir şey yok. Görüşmelerimiz sürüyor. Hazine, Maliye ve ilgili Bakanlıklarda çalışmalar devam ediyor. Bu görüşmeler, normal seyrinde sürüyor. İnşallah yakında tamamlanır diye düşünüyorum? dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, program sonrası bir gazetecinin sorusu hurda araçta indirim olup olmayacağını sorması üzerine, ?Onlarla ilgili bir beklenti yaratılmasın o konuyla ilgili bir şey söylemiyorum. Şu anda hurda indiriminden herkes kendi gönlüne göre ve kendi düşüncesine göre bir şeyler bekliyor ama hükümetin neler yapacağnı ne tür tedbirler alacağını bilemez. Bu güne kadar birçok tedbirler aldık. Bunlara da devam ediyoruz. Yakında da bunları göreceğiz? yanıtını verdi.

?ES-ES ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK'

Maliye Bakanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan, Eskişehirspor'un eski günlerine döneceğine inandığını söyledi. Eskişehirspor için elinden gelen desteği vereceğini ifade eden Unakıtan şunları kaydetti:

?Eskişehirspor geleneği olan bir kulüp, yeni bir kulüp değil. Benim özlemim Eskişehirspor'u eski günlerine taşıyabilmek. Fethi, Nihat, Ender filelere gönder denilen zamanları iyi bilirim. O zaman hesap uzmanıydım Eskişehir'e gelmiştim, gençtik ve Eskişehirspor'un maçlarına giderdim. Yine ben Eskişehirspor'un o günlere döneceğine inanıyorum. Her şey inanmaktan geçer. Sporun alt yapısını geliştirmemiz lazım. Eskişehir'de çok iyi futbolcu alttan yetiştirildi. Eskişehir'de alt yapımızı kuvvetlendirmemiz lazım. Eskişehirspor'u bir dünya markası yapmak istiyoruz. Nasıl ki, şimdi buraya Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş geliyorsa, Avrupa takımlarının da gelmesini istiyoruz. Ama Süper lig süper takımların olduğu lig. Süper ligde kalmak çok büyük başarı.Beni memnun eden Anadolu takımlarının üst sıralarda yer alması. Tebrik ediyorum onları sadece Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi 3 takımın hegemonyasında olmaması lazım. Eskişehirspor şuan ortalarda. Hakkımızın da yenildiğini söyleyeyim. Eskişehirspor bundan sonra çok daha iyi yerlere gelecektir. Ben her zaman Eskişehirspor'un yanındayım, destekçiyim. Eskişehirspor'a yardım ediyorsun diye tenkit edildim. Eskişehir'de oturacaksın niye Eskişehirspor'a destek vermeyeceksin. Ne kadar tenkit ederse etsin, hiç değişmeyeceğim, Eskişehirspor'a faydam Maliye'den katiyen olmaz, devletin parasıyla olmaz. Bizim faydamız neyse o olur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber